БСП се притеснява от териториални претенции заради „Северна Македония“

В своя позиция от ВМРО се обявиха в подкрепа на вчерашното споразумение между Гърция и Македония за новото име

БСП се притеснява от териториални претенции заради „Северна Македония“

Снимка: БСП

БСП настоява правителството да иска гаранции, че новото име на Македония – Северна Македония няма да представлява предпоставка за предявяване на териториални претенции към България. Това каза Кристиан Вигенин, международният секретар БСП пред журналисти в парламента.

„Искаме гаранции за това, че промяната на името няма да доведе до териториални претенции, по отношение на историята на страната ни и идентичността на българските граждани”, заяви той. Социалистът добави, че БСП предлага позицията на България по началото на преговорите за членство на Македония в ЕС да бъде обвързана с даването на такива гаранции в духа на добросъседството и взаимната подкрепа.

„Изразяваме надежда, че ускорената европейска и евроатлантическа интеграция на Македония, заедно с влезлия вече в сила договор за добросъседство и приятелство, ще даде възможност за по-активно взаимодействие от двете страни на границата”, каза още Кристиан Вигенин.

По думите му България е признала нашата югозападна съседка под името Република Македония. „Оценяваме усилията на Алексис Ципрас и Зоран Заев да затворят един спор, който дълго време създаваше напрежение в нашия регион. В същото време, припомняме, че името Република Северна Македония съдържа географско определение, което е в противоречие на многократно изразявана позиция на поредица български правителства и президенти, което трябва да бъде отчетено и от настоящия кабинет”, коментира социалистът.

В своя позиция от ВМРО се обявиха в подкрепа на вчерашното споразумение между Гърция и Македония за новото име. „Приветстваме постигнатото споразумение за решение на дългогодишния спор между Република Македония и Република Гърция. Надяваме се това решение да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към ЕС и НАТО”, пише в изявлението на партията.

От ВМРО добавят, че порочните антибългарски практики, като кражба и подмяна на общата история, фалшификация на исторически факти в учебниците по история, използване на език на омразата спрямо България са недопустими, неприемливи и несъвместими с членство в Европейския съюз. Според тях тези практики трябва да бъдат изкоренени и премахнати, съгласно клаузите на договора за добросъседство.

Припомняме, че вчера в официална позиция България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името.

Република България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност, пише още в съобщението на Министерство на външните работи.

Коментари: 0