БСП ще внесе искане за отстраняването на Пламен Георгиев

Социалистите обаче няма да гласува и ще оставят отговорността за това на другите партии в парламента

БСП ще внесе искане за отстраняването на Пламен Георгиев

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Днес БСП ще внесе в деловодството на Народното събрание искане в дневния ред да бъде включена оставката на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. За подобно искане са нужни 48 подписа на депутати. Досега от другите партии отказват да внесат подобно искане и това ще направи БСП, въпреки че от месец народните представители не са в парламента.

На извънреден брифинг от левицата обявиха, че излизането на Георгиев в отпуск, докато тече проверката за апартамента му, означава, че той се спасява.

„Днес премиерът Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, председателят на КПКОНПИ, като му остави вратичка за измъкване, казвайки или да си подаде оставката, или да излезе в дълъг отпуск. Разбира се, Пламен Георгиев веднага се възползва от тази вратичка и излезе в отпуск до приключване на проверката. От опит знаем, че тези проверки продължават месеци и години. Това е начин да се замете случаят, да са забрави от обществото и Пламен Георгиев да се върне на бял кон някой ден", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От думите на Нинова стана ясно, че социалистите само ще внесат искането, без обаче да участват в гласуването след това. „ГЕРБ, ДПС, „Обединените патриоти“ и „Воля“ да си носят отговорността и да решат дали искат да го отстранят или не“, каза Нинова.

Според нея сегашното ръководство на Комисията няма воля да се бори с корупцията. Защото „са оплетени в предполагаеми корупционни...“ не довърши изречението си тя. „Това са зависими хора, защото така беше създаден законът. Да ги избират и да им прикриват далаверите“, каза още тя.
Коментари: 0