Бундесбанк очаква стагнация в германската икономика през второто тримесечие

Негативната прогноза идва на фона на сравнително доброто представяне през първото тримесечие

Бундесбанк очаква стагнация в германската икономика през второто тримесечие
788 ~ 1 мин. четене
Икономиката на Германия ще остане в стагнация през второто тримесечие на 2019 г., тъй като производственият сектор в страната страда от забавящото се търсене в глобален мащаб. Това се казва в редовния месечен доклад на Германската централна банка (Бундесбанк).

Според експертите на финансовата институция добрите икономически данни, които бяха публикувани за първото тримесечие, се дължат главно на еднократни фактори, които вероятно ще изчезнат или дори ще обърнат посоката си през настоящото тримесечие. Тези еднократни позитивни фактори включват правителствени стимулиращи мерки, временно възстановяване при покупките на автомобили и оживена строителна дейност в резултат на благоприятни климатични условия в началото на годината.

Представянето на немската икономика през второто тримесечие на 2019 г. е малко вероятно да надхвърли нивото, достигнато през първото тримесечие, което беше подсилено от редица еднократни ефекти. Силите в низходяща посока продължават да са преобладаващи в индустрията и те дори могат донякъде да се засилят, отбеляза Бундесбанк.

Икономисти и анализатори обвиняват текущите проблеми на Германия силната зависимост на страната от износа, особено към Китай. Това прави икономиката особено уязвима за търговските напрежения в световен план, предизвикани от протекционистката политика на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. Политиците в Берлин се опасяват, че Белият дом може да въведе наказателни мита върху вноса на германски автомобили, както многократно заплашваше президентът Тръмп, което ще нанесе допълнителен удар върху експорта на страната.

Бундесбанк обаче отбеляза, че дори ако продължи спадът в германската индустрия, в същото време вероятно ще се увеличат вътрешно-ориентираните сектори, които са подкрепени от стабилния пазар на труда и от ниските лихвени проценти.
Коментари: 0