„Главболгарстрой” започна строежа на новото посолство на Германия в София

Новото посолство ще е на терена на досегашното на улица „Фредерик Жолио Кюри“.

„Главболгарстрой” започна строежа на новото посолство на Германия в София
3719 ~ 2 мин. четене

Българската строителна компания „Главболгарстрой” АД започна изграждането на новата сграда на посолството на Германия в София. Новото посолство ще е на терена на досегашното на улица „Фредерик Жолио Кюри“. 

Възложител на строителните работи е Федерална Република Германия, представена от Федералната строителна агенция на Баден-Вюртемберг, а компанията е избарана за изпълнител след проведен конкурс. 

Планираните дейности са разделени на отделни етапи, така че съществуващата сграда на Посолството да се използва и да изпълнява дипломатическите и консулските си функции по време на целия процес. По график на проекта всички строителни мерки, свързани с изграждането на новата сграда на посолството са предвидени да приключат до края на 2020 г., а работите по разрушаване на старата и пълното му финализиране до края на юли 2021г.

Изпълнението на строителството и последващото функциониране на сградите трябва да се извършва, когато е възможно, с използване на местни материали и изпълнители. Изпълнителят трябва да гарантира, че са взети под внимание, както местните, така и германските строителни наредби и стандарти, с цел проектиране на ефективна и безопасна нова сграда, съобщават от дружеството.

На тържествената церемония днес присъстваха външните министри на Германия и България Хайко Маас и Екатрина Захариева. По време на събитието двамата министри поставиха капсула на времето в основите на бъдещата сграда. В нея бяха поставени Конституция на Германия по повод нейната 70-а годишнина, парче от падналата през 1989 г. Берлинска стена, почва от Берлин, указ, с който е назначен първият български посланик в Германия, както и послание за бъдещите поколения от министър Захариева.

За „Главболгарстрой“ това ще бъде трети дипломатически обект. През годините компанията е работила и по изграждането на новото посолство на САЩ в София и резиденцията на посланика на Норвегия.   

Коментари: 0