Бъдещият космодрум в Северно море спечели първите си клиенти

Проектът получи одобрение от германското правителство и сега остават разрешителните

Бъдещият космодрум в Северно море спечели първите си клиенти

Снимка: Unsplash

2105 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Германското правителство заяви в понеделник, че подкрепя плановете за космодрум в Северно море, който да се използва за изстрелване на малки спътници от Европа в космоса. Икономическият министър Петер Алтмайер и ръководителят на германската индустриална асоциация Зигфрид Русвърм дадоха одобрение за ракетна платформа край германското крайбрежие.

„Искаме да засилим националната космическа програма“, заяви Алтмайер на събитие, отбелязващо подписването на споразумения за сътрудничество между германския алианс за офшорни космически кораби и четири европейски производители на ракети – германските Rocket Factory Augsburg и Hyimpulse, нидерландската T-Minus и британската Skyrora, които искат да използват платформата.

Представените клиенти произвеждат относително малки ракети, които могат да изстрелват товари от 500 до 1000 килограма на полет, респективно малки спътници в космоса. За сравнение, най-малката ракета Falcon на американската компания SpaceX от Илон Мъск носи 23 тона на полет.

Русвърм заяви, че космическото пристанище в Северно море ще улесни изстрелването на спътници. Това е важна стъпка от проекта, предизвикал скептицизъм при старта си преди две години. 

Идеята за изстрелване на сателити от морето вече се реализира в Китай, както и от американската космическа компания Space X. Изпращането на ракета в космоса от морето е много по-лесно по технически и правни причини, обяснява германското издание Handelsblatt. Разрешенията за работа на платформата обаче все още липсват. Тя трябва да получи зелена светлина както от Федералната авиационна служба, така и от Федералната морска и хидрографска агенция. И двете служби са към Федералното министерство на транспорта.

Вече има повече от 20 космодрума по света, но в момента европейските космически компании разчитат най-вече на изстрелвания от Казахстан, Френска Гвиана в Южна Америка и САЩ.

Подкрепи Economic.bg