Чашата на язовир \"Цанков камък\" се пукна, започва спешен ремонт

Водите се изливат в подземните недра

Чашата на язовир \

Чашата на скъпоструващия язовир "Цанков камък", построен в мандата на Тройната коалиция, се е спукала. Сега водата в левия ръкав на язовира се излива в подземните недра през пукнатини в карстовите скали и излиза на няколко километра под с. Стоманово. Заради това се налага спешен ремонт, съобщава в. 24 часа.

"ГЕРБ ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров за проекта „Цанков камък“, заяви депутатът Александър Ненков. По думите му трябва да се види началото на идеята, през реализация - кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото.

Строител на "Цанков камък" е консорциум "Алпине мауредер бау", в който участваха  австрийските компании – VATECH Hydro за електро частта и Verbundplan за инженеринговите услуги. Изпълнението на строителството по различните части на проекта бе възложено на подизпълнители, сред които компании на "Минстрой холдинг", "Алпине България", "Адвал", "Енергопроект", "Виастрой инженеринг" и др. 

Консултант по строежа на язовира бе председателят на ДПС Ахмед Доган. За своята експертиза той получи официално 1 млн. лв. хонорар от фирмата изпълнител. 

В следващите два месеца язовирът ще е сух заради планов оглед и ремонт на облицовката на коритото на р. Гашня. Ще се правят и текущи ремонти на хидрогенератори 1 и 2 на ВЕЦ "Цанков камък".

Коритото на реката е в карстов район - има ронливи скали, което води до загуба на вода. Заради източването на водите на язовира местни риболовци твърдят, че тонове риба са измрели от маловодието и липсата на достатъчно кислород. 

Рибарите твърдят, че заради провеждане на републиканските първенства по риболов на пъстърва мястото е зарибено с парите на въдичарите, както и със средства от Българската федерация по риболовни спортове. Заради протеста им екоминистерството и НЕК договорили да се ускори ремонтът, а оттам и завиряването.

Според НЕК не се налагат сериозни ремонтни дейности, а само частични повърхностни обработки на облицовката на речното корито. В същото време държавната компания е обявила обществена поръчка за омрежване на скат. Обхватът на поръчката включва опасни разхлабени скални късове и земна маса с ориентировъчен обем от 400 куб. м.

Срещу 125 хил. лв. те трябва да се извозят и да се достави и монтира стоманена мрежа по ската санкер и крепежни елементи за 40 дни. При откриването на язовира строителите обявиха, че поради наличието на карстови образувания в най-ниската част дъното е било покрито с бетонова плоча, а откосите - с пръскан бетон, за да се осигурява нужната водоплътност. Сега се прави ремонт на същите отвори, заявиха запознати.

Язовирът, който бе пуснат в края на 2010 г., трябваше да бъде построен за 440 млн. лв., но се оскъпи до 1 млрд. лв. заради забавяне и геоложки изненади в скалните структури и лоши проучвания. Три пъти по-скъп излезе и обходният път над язовира, който бе наречен от премиера Борисов "златен".

Отсечката от 10 км и 900 м тунел и рехабилитация на други 10 км струва 120 млн. евро. По проект трябваше да излезе 41 млн. евро. Строителите обясниха оскъпяването с неподходящото трасе, неадекватните геоложки проучвания и непредвидени усложнения при строителството му.

Коментари: 0