Чехия ще помогне на България за бежанците

Двете страни остава да съгласуват техническите детайли около необходимата помощ

Чехия ще помогне на България за бежанците
Чешката република ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на Европейския съюз. Това обявиха на съвместна пресконференция в Прага българският президент Росен Плевнелиев и чешкият му колега Милош Земан. Двете страни остава да съгласуват техническите детайли около необходимата помощ, а това ще се случи възможно най-скоро, съобщават от президентската пресслужба. Според Земан другите държави членки на ЕС също трябва да проявят солидарност със страните, подложени на най-голям миграционен натиск.


„България показва от самото начало на миграционната криза, че работи ефективно по най-дългата сухопътна граница на ЕС с Турция“, заяви президентът Росен Плевнелиев. Според него това се дължи в голяма степен и на доброто сътрудничество между българските и турските власти. „Начинът да противодействаме на трафикантите и да адресираме проблемите на имигрантите и спазването на техните права и свободи е да работим заедно с Турция и искрено вярваме, че споразумението между ЕС и Турция има дълбок смисъл и ще намери своята реализация“, коментира българският президент.

„Не искаме т.нар. Балкански маршрут да бъде отворен отново, не искаме и да възникват алтернативни маршрути“, казва Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. В Прага държавният глава се е обявил за прагматичен подход и за по-тясно взаимодействие със съседните на ЕС държави по отношение на миграционната криза, което да отговори на страховете на европейските граждани от масова миграция към Европа от съседни кризисни региони. „Необходим е по-засилен контрол на външните граници, по-ефективна дипломация и по-тясно сътрудничество“, каза още президентът Росен Плевнелиев в чешката столица.

Коментари: 0