Честит Ден на труда

В България той е обявен за официален празник през 1939 г.

Честит Ден на труда
2138 ~ 1 мин. четене
На 1 май отбелязваме Международния ден на труда. Редица страни в света на тази дата честват различни обществени и икономически постижения на работническото движение и търсят повече държавна защита за работещите по света.

Това е и ден на международното работническо движение и на левите движения. Историята на празника се свързва с работническото през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.
Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над  300 хил. работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго, полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 души.

През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

Денят на труда е обявен през 1939 г. за официален празник в България. Чества се и в редица държави, сред които Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия и други. В някои държави по света се чества неофициално.

Коментари: 0