ЧЕЗ призовава държавата да стимулира ефективни начини за отопление

Дружеството е подготвило мрежата за зимния сезон, но нарасналата консумация на електроенергия я излага на риск от претоварване

ЧЕЗ призовава държавата да стимулира ефективни начини за отопление

Членовете на Потребителския съвет на ЧЕЗ обсъдиха сезонността в консумацията на електроенергия и посочиха най-големите енергийни консуматори в едно домакинство. Според дружеството има конкретни поведенчески и инвестиционни мерки, които са в състояние да доведат до намаляване на месечната консумация на електроенергия с 15% до 50%.

Ако искаме да имаме по-икономични и ефективни системи за отопление в нашите домове, те трябва да бъдат насърчени с адекватна държавна политика и регулаторни решения. В противен случай ще дишаме най-мръсния въздух в Европа, каза Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт, която представи проучване на ефективността и разходите за отопление с различните съществуващи системи – термопомпи, електричество, централно газо- и топлоподаване, котли на газьол и други.

От дружеството казват още, че ЧЕЗ Разпределение е подготвило мрежата за зимния сезон, но нарасналата консумация на електроенергия я излага на риск от претоварване.

Потребителският съвет към ЧЕЗ е създаден през 2013 г. В него членуват потребителски, граждански и експертни организации, които припознават като своя кауза защитата на правата на клиентите и подобряване на процесите на обслужване в съответствие с най-добрите европейски практики – Комисията за защита на потребителите, Българска национална асоциация АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ, Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Европейски потребителски център, Български потребителски център, Институт за енергиен мениджмънт, Техническия университет – София.

Коментари: 0