Членовете на ОПЕК се договориха за свиване на добива

Саудитска Арабия е приела да поеме по-голяма част от намалението

Членовете на ОПЕК се договориха за свиване на добива
204 ~ 2 мин. четене
Държавите, членуващи в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са се споразумели и ще ограничат добива на нефт. Основният проблем пред постигането на сделка беше Иран, който не желаеше да ограничи производството си до нивата, за които настояваше ОПЕК. От друга страна Саудитска Арабия не беше склонна да приеме отстъпки към тази държава.

Според информация на Reuters обаче Рияд се е съгласил да поеме голямата част от намалението, а Иран да замрази добива си на нивата от преди налагането на ембаргото. С постигането на това съгласие ОПЕК прави първото намаление на добива си от 2008 г. насам.

Предложението за намаляване на добива дойде през септември, по време на срещата на ОПЕК в Алжир. А целта е ясна – да се направи опит да се вдигне цена от сегашните нива около 50 долара за барел.

В момента дневният добив на всички държави членки в ОПЕК е официално ограничен до 33.6 млн. барела. Таванът, който тогава бе определен е 32.5 млн. барела.

Засега няма повече детайли от срещата във Виена. Знае се обаче, че заложеният в Алжир таван е бил договорен.

Преди срещата министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че Рияд е готов да понесе по-голямо намаление на добива, но само ако се достигне до консенсус  от страна на всички производители.

След постигането на споразумението могат да започнат преговорите и с държавите, които не са част от петролния картел. Основният играч е Русия, която произвежда 11.2 млн. барела дневно. Целта е нечленуващите държави да замразят добива си поне за шест месеца. Москва вече изрази готовност да го направи.
Подкрепи Economic.bg