Човечеството осъществи първи полет на друга планета

Хеликоптерът на НАСА Ingenuity успешно се издигна и кацна на Марс

Човечеството осъществи първи полет на друга планета

Снимка: NASA

Автор: Economic.bg

Космическият хеликоптер на НАСА Ingenuity се издигна над повърхността на Марс, полетя и се приземи безопасно. Това е първият контролиран полет, извършван някога на друга планета. Успехът на дългоочаквания опит бележи повратен момент, който може да революционизира начина, по който човечеството изследва други планети.

Рано в понеделник 1.8-килограмовият дрон успя да завърти перките си от въглеродни влакна, извършващи движения в противоположни посоки с 2500 оборота в минута – около 5 пъти по-бързо от скоростта на хеликоптер на Земята. Те са получили достатъчно сцепление въпреки изключително разредената марсианска атмосфера.

НАСА съобщи за успеха на мисията в 6:52 ч източно време (13:52 ч. българско време).

Според информацията дронът се е издигнал на малко над 3 метра височина и се е задържал там около 30 секунди. На пръв поглед постижението не звучи никак впечатляващо, но предвид условията на Марс то е еквивалентно на летене при три пъти по-високо от връх Еверест. Атмосферата на Червената планета има 1% плътност в сравнение с тази на Земята.

Целта на опита бе да докаже, че роторната летателна технология може да сработи дори в такъв вид сурова среда.

Полетът бе записан с помощта на две камери в долната част на машината. Марсоходът Perseverance (Постоянство) проследи случващото се отдолу.

Ingenuity трябваше да лети автономно, тъй като преносът на сигнал между Земята и Марс се извършва за 8 минути – твърде дълго, за да може полетът да се контролира в реално време.

Изобретяването на дрона отне пет години. През следващия месец Ingenuity ще опита да извърши още четири полета, всеки следващ – по-високо и по-далеч. Постижението ще помогне на учените да разгърнат изцяло нов тип подход в изследването на чужди планети.

Мечтите за космическите дронове на НАСА

Надеждата е, че един ден космическите хеликоптери ще дадат ценен поглед към каньони и планини. Те ще помогнат и за по-бързото проучване на големи площи, обхождането на които става по-трудно с марсоход.

Тези космически безпилотни летателни апарати биха могли да летят „над дерета, надолу по каньони, нагоре по планините“, каза Джош Равич, ръководител по механиката в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА, пред Business Insider.

Скалистият терен е недостъпен за марсоходите, но много по-лесно достъпен от роторен дрон.“

НАСА вече има хеликоптерна мисия, по която работи – става дума за т.н. Dragonfly, който ще бъде изстрелян към луната на Сатурн Титан през 2027 г. Целта му е да проучи дали този богат на метан свят може да бъде домакин на извънземен живот.

„Вместо голям роувър, който превозва малък хеликоптер, представете си голям хеликоптер, който ще превозва малък роувър в бъдеще“, каза Равич.

Томас Зурбухен, асоцииран администратор на НАСА за науката, добавя още един щрих към визията – флот от летящи роботи, помагащи на бъдещите астронавти на Марс.

„Сигурен съм, че нашата общност ще разгледа всички възможни варианти за въвеждане на контролиран полет като инструмент за изследване и проучване“, каза Зурбухен. Според него тепърва ще бъдат измисляни нови и непредсказуеми варианти.

Инженерите на НАСА са подготвени за провал при някой от следващите опити. Такъв дори е по-вероятен, отбелязва Зурбухен. Но ако всичко върви добре, петото и последно излитане на Ingenuity би трябвало да го издигне над 4.5 метра височина и той да прелети разстояние от близо 300 метра.

Едва ли ще кацнем безопасно, защото ще започнем да навлизаме в неизследвани райони“, добавя Аунг в брифинг преди полета.

„Ако имаме лошо кацане, това ще бъде краят на мисията“, добави тя.

Коментари: 0