Енергийното министерство не намери проблем в „Булгаргаз“

Заради проверката пазарът на природен газ вече 19 дни е без цена, а идните дни "Булгаргаз" трябва да внесе ново заявление

Енергийното министерство не намери проблем в „Булгаргаз“

Снимка: Economic.bg/Архив

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Енергийното министерство приключи проверката на „Булгаргаз“ и не откри проблем с исканата по-висока цена на газа от 1 април 2020 г. Това става ясно от съобщение на ведомството, изпратено днес - повече от 20 дни след започването на проверката от страна на ведомството, управлявано все още от Теменужка Петкова, и Българския енергиен холдинг.

Проверка на цената на газа

„При извършената проверка не са установени несъответствия, свързани с реализираните приходи и отчетените разходи през 2020 г., както и отражението им върху предложената от дружеството и намалена в последствие от КЕВР цена на природния газ за месец април 2021 г.“, се казва в него.

Сега общественият доставчик трябва да предприеме действия за внасяне на заявление за утвърждаване на цена за месец април 2021 г. в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Припомняме, че на 26 март, няколко дни преди парламентарните избори, за пореден път ресорното ведомство се намеси в образуването на цената на природния газ, която трябваше да поскъпне с рекорден ръст за последната година. Това обаче си има своето логично обяснение и то е, че цената, предложена от „Булгаргаз“ следва тенденцията на европейските газови и на петролни пазари, където стойностите вървяха нагоре. Въпреки това енергийното министерство реши пак да забави решението за ценообразуването и започна проверка на общественият доставчик и нa peaлизиpaнитe пpиxoди и oтчeтeнитe paзxoди, ĸaĸтo и oтpaжeниeтo им въpxy пpeдлoжeнaтa oт него цeнa нa пpиpoдния гaз зa мeceц aпpил. Тази проверка остави българския пазар без цена на природния газ вече 19 дни.

B cpeдaтa нa мapт „Бyлгapгaз“ пoиcĸa знaчитeлнo пo-виcoĸa цeнa на суровината – 32.32 лв./МWh за прил. Рeгyлaтopът обаче я ĸopигиpa (пoчти нeзaбeлeжимo), cпopeд cвoи изчиcлeния, пpeдлaгaйĸи тя дa бъдe в paзмep нa 32.09 лв./МWh. В рамките на тези стойности вероятно ще бъде и предложението на „Булгаргаз“ в идните дни.

Коментари: 0