Енергийното министерство влиза на проверка в „Булгаргаз“

Ведомството на Теменужка Петкова се притесни от рекордното увеличение на цената на природния газ, предложено от обществения доставчик

Енергийното министерство влиза на проверка в „Булгаргаз“

Снимка: Красимир Свраков

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Министерство на енергетиката започва цялостна проверка на „Булгаргаз“, а причината е предложената от дружеството рекордно висока цена на природния газ за България за месец април. Новината идва само ден, след като увеличението беше обсъдено между обществения доставчик и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Проверка на цената на газа

В средата на март „Булгаргаз“ поиска значително по-висока цена на природния газ – 32.32 лв./MWh за следващия месец. Вчера обаче регулаторът я коригира (почти незабележимо), според свои изчисления, предлагайки от 1 април 2021 г. тя да бъде в размер на 32.09 лв./MWh, което отново ще е рекордна за последната година цена.

Комисията казва, че е установила положителна разлика за 2020 г. между прогнозните и отчетените от „Булгаргаз“ разходи за доставка на природен газ. И в следствие на това предложената от дружеството цена за месец април 2021 г., в качеството му на обществен доставчик, е намалена с размера на установения от КЕВР надвзет приход.

Затова от енергийното министерство днес започват проверка на дейността на „Булгаргаз“ за 2020 г., в това число на реализираните приходи и отчетените разходи, както и отражението им върху предложената от обществения доставчик цена на природния газ за месец април тази година.

Окончателното решение за цената на руския природен газ за България ще бъде взето на 1 април, когато общественият доставчик отново ще направи предложение към КЕВР, отчитайки данните на европейските борси за последни дни на март. Ако увеличението бъде одобрено, то ще бъде рекордно за последната над една година, откакто беше сключен нов договор с „Газпром експорт“, с който беше и значително намалена цената за България. Това намаление е голямата гордост на премиера Бойко Борисов, който неведнъж се похвали с успешните преговори.

Историята за последната година обаче показва и друг опит за политическа намеса в определянето на цената на природния газ. През септември 2020 г. заради писмо на енергийния министър Теменужка Петкова нова цена не беше приета повече от 10 дни след крайния срок, тъй като министерството изненадващо започна проверка на начина, по който „Булгаргаз” ЕАД е образувал цената, която тогава трябваше да се повиши с 15%. Peaĸциятa нa pecopнoтo миниcтepcтвo бешe бeзпpeцeдeнтнa и пoĸaзa дpacтичнa дъpжaвнa нaмeca в инaчe cвoбoдния пaзap нa гaз, ĸoйтo тpябвa дa ce влияe eдинcтвeнo и caмo oт мeждyнapoднитe ĸoтиpoвĸи.

Сега ситуацията е подобна, а темата още по-деликатна заради предстоящите парламентарни избори. Данните обаче показват, че цените на газа на международните борси също растат рекордно през последните месеци, което няма как да не се отрази и на цената за България, която се определя спрямо тях.

Коментари: 0