Citigroup прогнозира ръст при цените на петрола в края на 2017 г.

Производството на шистов петрол в САЩ е \"тъмен облак, надвиснал над петролния пазар\"

Citigroup прогнозира ръст при цените на петрола в края на 2017 г.

Анализатори от Citigroup препоръчват на инвеститорите да се доверят на стоковите пазари. Според техните изчисления към края на 2017 г. петролът ще поскъпне с около 10 долара за барел и ще струва над 60 долара. От доклада на Citi става ясно, че цената на сорта Brent през четвъртото тримесечие на годината ще е 65 долара за барел.

По време на търговията във вторник юнският контракт на Brent поскъпна с 0.3% до 55.19 долара за барел, WTI при доставка за май с 0.4% до 52.45 долара за барел.

Експертите Ед Морс и Сет Клайман от Citi признават, че резкият ръст на производството на шистов петрол в САЩ може да се възобнови на фона на покачващите се цени и наричат този фактор "тъмен облак, надвиснал над петролния пазар." Те смятат, че договореностите на ОПЕК и другите петролни държави ще бъдат достатъчни, за да компенсират повишеното производство на американските компании в близките 6-9 месеца.

Значителното намаляване на търговските запаси от петрол ще бъде възможно, след като се покаже ефектът от намаляването на производството от ОПЕК, пишат анализаторите от Citi. "Сега пазарът, вероятно ще се наложи да се подготви за значителното намаляване на запасите и за цени на Brent над 60 долара за барел", - се казва в обзора.

В същото време експерти от Mitsubishi UFJ Morgan Stanley (MUFJ MS) предупредиха за възможно свръхпредлагане на пазара, ако страните от ОПЕК и техните съюзници откажат да запазят границите на производството на петрол през втората половина на 2017 г., а САЩ продължат да увеличават производството.

В близко бъдеще инвеститорите ще се фокусират върху политическите събития около следващата среща на ОПЕК, която ще се проведе на 25 май. В прогнозите си MUFJ MS изхожда от нарастването на търсенето на петрол с 1.6% през 2017 г. в сравнение с предходната година - до 98.22 млн. барела на ден. Според официалните данни на американското Министерство на енергетиката производство от шистов нефт ще се увеличава всеки месец тази година. През май се очаква то да достигне 5.2 милиона барела на ден - най-високото от ноември 2015 г. насам. 

Коментари: 0