Данаил Папазов взе най-много от парите за студен резерв

Бившият транспортен министър ще получи 27 млн. лв. за една година

Данаил Папазов взе най-много от парите за студен резерв
Георги Желязков Автор: Георги Желязков Автор: Александра Сотирова

Бившият транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски се оказа най-печеливш от търговете за закупуване на разполагаемост за студен резерв, които Електроенергийният системен оператор (ЕСО) проведе. За следващите 12 месеца до края на юли 2019 г. ТЕЦ „Варна“, който Папазов купи за 50 млн. евро от CEZ миналата година, ще получи над 27 млн. лв., за да поддържа в готовност своите мощности в случай на недостиг на електроенергия в страната.

В близките години имаше един случай, при който държавата разпореди на избраните ТЕЦ-ове да активират студения резерв – през зимата на 2017 г. Тогава обаче някои от тях не успяха да запалят котлите си, тъй като въглищата им бяха замръзнали. Една от тези централи бе „ТЕЦ Бобов дол“, свързана с бизнесмена Христо Ковачки.

Въпреки това тази централа се нарежда на второ място сред кандидатите, които ще получат най-много пари, за да стоят в готовност. За 12-те месеца „ТЕЦ Бобов дол“ ще получи общо над 12 млн. лв.

За сравнение, останалите три ТЕЦ-а, които са избрани за участие в студения резерв – „Биовет“, „Топлофикация Русе“ и „ТЕЦ Марица 3“, ще получат общо под 15 млн. лв. за своята готовност.

Папазов със своя ТЕЦ „Варна“ се включи в студения резерв и в предходния период -  от 1 май до 31 юли 2018 г. – веднага, след като централата бе одобрена в извънреден търг от системния оператор. За този период ЕСО му даде над 2.8 млн. лв.

Случайно или не, малко преди това - в края на март 2018 г., ЕСО поиска увеличаването на средногодишната разполагаема електрическа мощност, предвидена за студен резерв за периода 2018/2019 г., до 650 MW. Тогава операторът обясни, че с увеличението се цели да се постигнат задължителните показатели за надеждност на електроснабдяването и сигурност на електроенергийната система.

Включването на ТЕЦ „Варна“ към студения резерв бе съпроводено с протести от страна на национално представените работодателски организации. Те предварително знаеха, че държавата се готви да добави ТЕЦ-а на Папазов към студения резерв, като го нарекоха „далавера“.

Припомняме, че българската компания „Сигда” ООД през януари купи неработещия ТЕЦ „Варна” от чешката CEZ Group, която го продаде отделно от останалите си активи в страната. Изпълнителен директор на „Сигда” ООД е Данаил Папазов, транспортен министър по времето на кабинета „Орешарски” (2013-2014 г.). Собственици на 100% от капитала на компанията са синът му Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова.

Коментари: 0