Северна и Южна Корея се готвят за нова среща

В плановете влиза магистрала, която да свърже Пхенян и Сеул

Северна и Южна Корея се готвят за нова среща

Снимка: БТА

Представители на Северна и Южна Корея, които се срещнаха в южнокорейския град Паджу, започнаха подготовката на нова среща на високо равнище между страните, съобщиха агенция Yonap, цитирана от руски медии.  

Разговорите ще се проведат на граничния пункт Пханмунджом в демилитаризираната зона, където на 27 април се проведе срещата между лидера на КНДР Ким Чен-ун и президента на Южна Корея Мун Дже-ин. Те подписаха съвместна декларация и се съгласиха да се срещнат през есента.

Според агенцията по време на преговорите ще бъдат обсъдени както изпълнението на Декларацията от Пханмунджом, така и подготовката на следващата среща на високо равнище. На 13 август южнокорейският министър на националните въпроси Чо Мьон-гьн ще ръководи Южна Корея.

В допълнение към подготовката на срещата на върха членовете на делегациите обсъдиха и модернизацията и обединението на железопътните линии, които бяха разделени след Корейската война от 1950-1953 г.

Агенцията съобщава, че на срещата са договорени подробностите за съвместната железопътна инспекция, която трябва да започне този месец. Успоредно с това, делегациите обсъждат интеграцията на магистралите, по-специално изграждането на участък от 19 километра между двете държави. По този начин пътят, свързващ Пхенян и Сеул, ще бъде възстановен
Коментари: 0