Държавата губи милиони от вносни горива

Сериозни количества нелегални горива влизат у нас, заяви Валентин Златев

Държавата губи милиони от вносни горива
348 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Внесеният акциз в хазната от произведените горива в България е 1,238 млрд. лева за първите 9 месеца на 2015 г.. От тях 60% са произведени у нас, а останалите 40% са внос. От вносните обаче, постъпилият акциз е едва 380 млн. лв., това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев, предаде репортер на Economic.bg.

"Къде са останалите няколкостотин милиона лева, които не са влезли в хазната", попита Златев.

По думите му този проблем трябва да вълнува държавата. Сериозни количества нелегални горива влизат у нас и това спъва както легалния бизнес, така и членовете на асоциацията, а също и държавата.

"Всички 19 компании, които членуват в асоциацията, се борят за равнопоставеност на субектите на пазара на горива и за върховенство на закона", категоричен бе той.

Валентин Златев посочи още, че неефективната работа по събиране на акцизите върху горивата е и заради проблемите, които създава информационната система за акцизите на Агенция „Митници“.

Според Златев обаче има много примери за нарушаването на принципите на асоциацията и един от тях е скорошната кампания, която имаше за цел да провери пломбите по бензиностанциите.

Всеки проверен обект е участник в асоциацията и нито една от т.нар. "ведомствени" бензиностанции, които са около 6800 не са били проверени, коментира още той. По думите му, вероятната причина е, че те въобще не са пломбирани.

"Защо те да правят изключения - най-много данъци и инвестиции ли правят?", коментира Златев. Той добави, че именно членовете на Асоциацията са сред най-големите данъкоплатци и работодатели у нас.

По този проблем Асоциацията се е обърнала с искане към главния прокурор Сотир Цараров да разпореди проверка, защо системата не функционира нормално.

По-рано експерт от асоциацията Лъчезар Гелев заяви, че от организацията от 2012 г. досега, компаниите са похарчили над 150 милиона лева за измервателни системи. Според него честата промяна на нормативните изисквания се явява голям проблем за бизнеса и някога те се приемат без да бъдат съгласувани с бранша. За последните три години е имало 6 изменения.

Подкрепи Economic.bg