Държавата ще печели по левче от всяка дневна винетка

Това изчисли омбудсманът Мая Манолова

Държавата ще печели по левче от всяка дневна винетка

Снимка: Стоян Йотов

248 ~ 1 мин. четене
По левче ще печели държавата ще печели от всяка продадена еднодневна винетка, твърди омбудсманът Мая Манолова. Тя не се отказва от предложението си до правителството за въвеждане на дневния стикер, въпреки изразеното мнение от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, че въвеждането на такъв стикер не е обосновано.

Манолова обаче твърди, че ще има приходи в хазната, а и за хората ще е по-справедливо. "Проучих, че отпечатването на 1 стикер струва 40-50 ст. Ако се отделят 10 ст. за разпространение, то от продажната цена 1,50 лв., за държавата ще остане 1 лв.", пресмята Манолова, пише "24 часа".

След 3 месеца на новата си работа Манолова, че се чувства по-полезна, отколкото в парламента. Понякога решавала проблем на отделен човек с едно обаждане по телефона до институция. "Не, за да ходатайствам, а за да ги помоля да си свършат работата и има ефект", обясни Манолова. 

Тя обяви, че от 265 общини у нас, само в 11 има избран местен омбудсман.  "Ако до 1 г. след избора на новите ОбС не се изберат омбудсмани, ще настоявам за отпадане изискването това да става с квалифицирано мнозинство. Ще трябва промяна и при финансирането, за да не е зависим омбудсманът от кмета и бюджета на общината", допълни тя.
Подкрепи Economic.bg