Държавите с най-позитивно влияние върху света

Положителното влияние на САЩ по света намалява с най-бързи темпове в сравнение с това на всяка друга държава

Държавите с най-позитивно влияние върху света

Снимка: Pixabay

Положителното влияние на САЩ по света намалява с най-бързи темпове в сравнение с това на всяка друга държава. Това показва ново изследване на компанията Ipsos MORI за въздействието на страните върху останалия свят.

Международната изследователска организация е изследвала мнението на 18 055 възрастни хора от 25 различни държави с въпроси кои нации и международни организации (включително ЕС и ООН) възприемат те като оказващи най-положително влияние на света.

Резултатите са красноречиви.

Според участниците в проучването отбелязват Канада като страната с най-позитивно влияние върху останалия свят, като 81% от тях са я посочили начело на своето подреждане.

"Канада се радва на положителен имидж по света още преди начело на страната да застане младият и прогресивен министър-председател Джъстин Трюдо", отбелязва Майкъл Клеменс, мениджър изследовател от Ipsos MORI през "Бизнесинсайдър". "Затова и очаквахме тя да е начело на класацията", допълва той.

Най-изненадващо е слабото представяне на САЩ в изследването - едва на 9-о място. Резултатът на страната спада с 24% - повече от този на всяка друга държава. Преди нея е Китай, а след - Русия.

Клемънс отбелязва, че само година по-рано едва ли би могло Китай да изпревари САЩ.

Както може да се види от графиката, след Канада в топ 3 се нареждат Австралия и Германия, следвани от Франция и Великобритания. Веднага след тях идва Европейският съюз.

Коментари: 0