Дефлация от 1,4% през 2014 г.

Въпреки спада в цените на горивата, транспортните услуги са поскъпнали през декември

Дефлация от 1,4% през 2014 г.

Снимка: Стоян Йотов - \"Икономика\"

Автор: Стилиян Гребеничарски

Средногодишната инфлация за дванадесетте месеца на 2014 г. е -1,4%, става ясно от публикуваните днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

През декември индексът на потребителските цени остава без изменение спрямо предходния месец, но намалява с 0,9% в сравнение с последния месец на 2013 г. През три месеца от изминалата година е отчетен ръст в ценовото равнище на месечна база – април, юли и октомври, а спад – в осем.


През последния месец от годината най-силно са поскъпнали стоките и услугите, свързани с развлечение и култура - с 5,4%. Въпреки резкия спад в цените на горивата, транспортните услуги не само не са поевтинели, но и отчитат месечно поскъпване от 0,3%. Същият е и ръста в цените на стоките и услугите предлагани от хотели и ресторанти.

Най-сериозно поевтиняват облеклото и обувките – с 0,9%, следвани от хранителните продукти и безалкохолните продукти – с 0,7% и жилищното обзавеждане и домакинските уреди – с 0,4%. Без промяна остават алкохолните напитки, тютюневите изделия, комуналните услуги и цените в здравеопазването и образованието.

Сред хранителните продукти, най-силно поскъпват зелето - с над 30%, лещата - с 3,6%, морковите-с 2,4%, зеленият лук, чесън и праз - с 2,1% и яйцата и готовите ястия - с 1,6%. С най-голям процент поевтиняват цитрусовите плодове - 13,3%, краставиците - 4,6%, зрял лук - 4,3%, домати - 3,8%, птиче месо - 1,8%, кайма - 1,4%, свинско месо и ориз - с по 1,3%.

Сред нехранителните стоки и услуги, ръст в цените е регистриран при международните самолетни билети  - с 57,3%, туроператорските услуги - с  16,1%, краткосрочното хотелско настаняване - с 5%, седмичните печатни издания - с 3,4% и др.

Пропан-бутанът поевтинява с 5,5%, дизеловото гориво с 5%, газообразните и течните горива със съответно 4 и 4,9%, а най-разпространеният бензин А 95 - с 1,8%. Цените на козметичните продукти намаляват с 1,9%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени нараства с 0,3% на месечна база, но на годишна намалява с 2%. Измерена с него, средногодишната инфлация за 2014 г. е 1,6%.

Индексът на цените в малката потребителска кошница се понижава с 0,2% на месечна база, но спрямо декември 2013 г. нараства с 0,4%. Малката потребителска кошница обхваща 100 основни стоки и услуги, чиито тегла са определени спрямо потреблението на групата от 20% от населението с най-ниски доходи.   

 

Коментари: 0