Действията на САЩ дори могат да повишат инвестициите в България

Всичко обаче зависи от реакцията на българските институции, които да докажат, че в страната действат демократични процеси

Петър Иванов, главен изпълнителен директор на AmCham:

Действията на САЩ дори могат да повишат инвестициите в България

Снимка: AmCham

1232 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Американски санкции срещу българи

Заформилият се скандал с американските санкции за корупция срещу няколко български олигарси и държавни служители няма да се отрази негативно на чуждестранните инвестиции, дори обратно. Това мнение изрази главният изпълнителен директор на Американската търговска камара в България Петър Иванов.

Ако, разбира се, има реакция на българските институции, това по-скоро показва, че в страната има демократични процеси, а върховенството на закона е най-важното за чуждестранните инвеститори. Ниските данъци и сертификатите за инвеститори стимулират, но когато няма върховенство на закона, никой не може да бъде спокоен“, заяви в ефира на bTV Иванов.

Той посочи, че със сигурност ако в една държава има усещане за корупция, чуждестранните инвестиции са застрашени. "В България със сигурност има подобно усещане", коментира Иванов и представи статистика, според която страната е на 49-о място по усещане за корупция от 180 страни, като се нарежда на едно ниво с африканските Тунис и Южна Африка.

Според Иванов в момента идеята не трябва да бъде как тези фирми могат да оперират, а защо се стигна дотук.

„Закъснели или навременни са тези действия, хората трябва да разберат, че в една глобална икономика не можеш да бъдеш незасегнат“, посочи още Иванов.

Темата коментира и докторът по международно частно право Ивайло Дерменджиев, който посочи, че обикновено санкциите по закона "Магнитски" важат са срок от 5 години, ако не бъдат удължени или отменени. За този период средствата на санкционираните фирми са блокирани. Те вероятно ще работят в ограничен режим, подлежат на особен контрол от всяка една банка и са нежелани за бизнес навсякъде по света.Подкрепи Economic.bg