\"Делойт\" ще прави стрес тестовете на българските банки

Цената ще е 1,57 млн. лв. без ДДС

\
3701 ~ 1 мин. четене

След заседание на 28 октомври БНБ избра „Делйот България” за консултант при провеждането на стрес тестовете на банките, които ще се проведат догодина.

Цената на българското поделение на „Делойт” за предлаганата услуга  е в размер на около 1,57 млн. лв. без ДДС, докато офертата на конкурентната компания – „Оливър Уаймън”, е била цели 32,7 млн. лв. без ДДС., надвишавайки значително индикативната цена на обществената поръчка за 1,7 млн. лв., предава БНР. Зададената обществена поръчка е с предмет "Управление на проекти, организация на дейности и финансови консултантски услуги".

Проверката ще включва 22 от 28-те банки, които оперират на българския пазар, като извън обхвата ѝ ще останат институции, които работят в страната под формата на клонове на чуждестранни банки. Оценката се очаква да започне през март или април на 2016 г.

Прегледът на състоянието на банковата система ще помогне за взимане на решение дали България да стане първата страна извън еврозоната, която да се присъедини към Единния надзорен механизъм (SSM) на Европейската централна банка.

Подкрепи Economic.bg