Делото на ЕК срещу AstraZeneca е започнало

Брюксел недоволства срещу неспазената първоначална уговорка, докато компанията е убедена, че делото е несъстоятелно

Делото на ЕК срещу AstraZeneca е започнало

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Европейската комисия заяви, че официално е подала съдебен иск срещу производителя на ваксини AstraZeneca за неспазване на условията на договора си с Европейския съюз. Говорител от Брюксел поясни, че делото е било заведено миналия петък.

Ваксина на AstraZeneca

Щефан де Кеерсмакер каза още, че „някои условия на договора не са били спазени“ и „компанията не е била в състояние да излезе с надеждна стратегия за осигуряване на навременна доставка на дози“.

Договорът на AstraZeneca предвиждаше на ЕС първоначално да бъдат предоставени 300 млн. дози, които да се разпределят между 27-те страни членки, както и възможност за осигуряване на допълнителни 100 млн. През първото тримесечие на 2021 г. обаче са доставени 30 млн. дози, а компанията заяви, че през второто може да осигури още само 70 млн. – вместо обещаните 180 млн..

В изявление, публикувано в понеделник, AstraZeneca заяви, че съжалява за решението на Европейската комисия да предприеме съдебни действия.

След безпрецедентна година на научни открития, много сложни преговори и производствени предизвикателства, нашата компания е напът да достави почти 50 милиона дози до европейските страни до края на април, в съответствие с нашата прогноза.“

„AstraZeneca се е съобразила изцяло със Споразумението за предварителна покупка с Европейската комисия и ще се защити категорично в съда“, се посочва още в позицията на компанията. Според фармацевтичния производител съдебният спор е неоснователен.

Миналата седмица стана ясно, че ЕК се отказва от бъдещи поръчки на оксфордската ваксина

Коментари: 0