Депутатите отхвърлиха ветото, ще променят Изборния кодекс

Със 135 гласа \"За\" те отмениха ветото на Плевнелиев

Депутатите отхвърлиха ветото, ще променят Изборния кодекс
Автор: Илия Лазаров

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев на част от Изборния кодекс. Със 135 гласа „За“ парламентаристите подкрепиха спорните членове на изборния закон, с което на практика отхвърлиха президентското вето. То бе в подкрепа на конституционното право на българските граждани в чужбина да гласуват, предаде репортер на Economic.bg.

След дълги и ожесточени дебати народните представители решиха да не приемат забележките на Плевнелиев. Срещу ветото му гласуваха 80 депутати от ГЕРБ, 17 от ПФ, 14 от БДЦ и 11 представители на "Атака". Против гласуваха само 3 от РБ, 18 от ДПС и шестимата независими на ДОСТ. БСП пък изобщо не гласуваха.

Депутатите ще внесат закон за изменение и допълнение на кодекса, където ще бъде регламентирано как ще се гласува от чужбина. Ще могат да бъдат разкривани до 35 секции във всяка държава. Необходимите за отварянето на всяка от тях заявления ще бъдат 60, вместо предвидените 100. Това важи за местата, където няма български консулства или посолства. Така ще се избегне струпване на много хора и допълнителни проблеми. Законът вече е готов, предстои да бъде внесен в деловодството на НС.

„Обединихме се около текстове, които да решат всички проблеми, дискутирани през последните няколко дни“, заяви бе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.  

„135-те гласа за отхвърляне на ветото доказаха, че управлението е стабилно, такива са и парламентарните групи“, категоричен бе той.

От 139 секции в Турция премахваме 104, а по-голямата част от останалите ще бъдат в посолства и консулства, което гарантира по-сериозен контрол“, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. 

„Законът за изменение ще бъде внесе в деня на публикуването му, така че няма да има време за сезиране на Конституционния съд. Промените са такива, че лишават КС от възможност за отхвърляне на закона“, категоричен бе Симеонов.

Народни представители от опозицията нарекоха решението „лицемерие“ и „политически пазарлък“. 

Отхвърлянето на ветото гарантира и стабилността на управляващата коалиция, след като от ПФ заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си за правителството при приемане на ветото на Плевнелиев.

Коментари: 0