Deutsche Bank се оттегля от Уолстрийт

Банката ще направи значителни съкращения в инвестиционното си банкиране

Deutsche Bank се оттегля от Уолстрийт

Снимка: Deutsche Bank

Deutsche Bank се оттегля от Уолстрийт и ще направи "болезнени" съкращения на работни места в инвестиционното си банкиране, след като отчете спад в печалбите.

Най-голямата банка в Германия обяви, че нетната печалба е намаляла със 79% до 120 млн. евро през първото тримесечие на годината, съобщава CNN Money.

В изявление Deutsche Bank заяви, че ще насочи инвестиционното банкиране към обслужването на основната си европейска клиентска база, като намали ангажимента си към Съединените щати и Азия и ще преразгледа дейността си в световен мащаб. От банката допълват, че ще се оттегли от области, където "вече няма конкурентно предимство".

"Тези действия ще доведат до намаляване на разходите", каза изпълнителният директор Кристиан Севинг в изявление. "Тези съкращения ще бъдат болезнени, но за съжаление те са неизбежни, ако искаме да бъдем устойчиво печеливши в най-добрия интерес на нашата банка, нашите клиенти и нашите инвеститори".

Акциите на Deutsche Bank се понижиха с 3,7% във Франкфурт, но загубите бяха изтрити до средата на сутринта.

Германската банка обяви по-рано този месец, че бившият главен изпълнителен директор Джон Краян ще си тръгне, след като не успя да реализира годишна печалба по време на мандата си, продължил три години.

Решението за отстраняване на Краян отразява загрижеността на инвеститорите относно изпълнението на стратегията за възстановяване, включваща закриването на стотици банкови клонове през последните години и елиминирането на десетки хиляди работни места.

Севинг, който се присъединява към баката още като тийнейджър и доскоро бе начело на дивизията й за банкиране на дребно, поясни, че ще ускори промените в структурата и стратегията на банката.

Той каза, че финансовата институция трябва да направи повече, за да контролира разходите, като се съсредоточи върху банкирането на дребно и богатите частни клиенти в Европа. Банката ще намали управителните си органи и броя на членовете на изпълнителния съвет.

Севинг каза, че съкращенията на работни места в инвестиционното банкиранеще бъдат направени през 2018 г.

"Дори лек поглед върху цифрите прави едно нещо ясно: ние трябва да предприемем действия - и то бързо", каза той.
Коментари: 0