Димитър Манолов: Трябва ни 10 пъти по-висока ставка за нощния труд

По думите на синдикалния лидер полицията е основната пречка за реформа на трудовото законодателство

Димитър Манолов: Трябва ни 10 пъти по-висока ставка за нощния труд

Снимка: Economic.bg/ Архив

Още при приемането на наредбата за работното време през 2007 г. синдикатите са настоявали доплащането за нощния труд да е 1 лв. на час, а не 25 ст., както е в момента. Към днешна дата въпросното доплащане вече трябва да е 10 пъти по-високо – 2.50 лв. Това заяви председателят на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов в ефира на bTV.

„България е една от петте страни в Европа, където се полага най-много труд, защото е най-евтин. Когато не можеш да си организираш работата, най-лесно е да накараш хората да работят повече“, заяви Манолов, коментирайки, че в страната ни е зле платен както нощният труд, така и извънредният.

Синдикалистът напомни, че когато в българското трудово законодателство са били транспонирани европейските изисквания по отношение на работното време, са били направени редица временни изключение, за много от които срокът вече е изтекъл, но те продължават да действат.

„В България безконтролно се прилага сумираното изчисляване на работното време, ставките за нощния труд са на някакви ужасни нива, доплащането за извънреден труд не стимулира работодателите да ограничават неговото полагане. Да не говорим за смешни неща като 10 стотинки доплащане, за да си на разположение, да стоиш в готовност да те извикат на работа“, заяви Манолов.

„Ние предлагаме заплащането на нощния труд да зависи от размера на минималната работна заплата. Ако ме питате за номинален размер, то той трябва да е 10 пъти повече, отколкото в момента е определено в наредбата за работното време. Когато тази наредба беше приета през 2007 г., минималната заплата беше около 180 лв.“, каза още той.

По думите му, въпреки че е възможно служителите да се договарят с работодателя за по-висока ставка за нощен труд, законови промени са нужни, тъй като в някои сектори колективното договаряне е забранено. Това най-често се отнася за компаниите и институциите, където има държавни служители.

„В полицията работещите са държавни служители. Всъщност големият препъникамък защо досега не сме постигнали повишаване на ставката за нощния труд е именно полицията, защото там е необходим един допълнителен ресурс от порядъка на 50 млн. лв., за да бъде решен този въпрос“, каза Манолов.
Коментари: 0