Смесени реакции на пазарите относно споразумението за Brexit

В Европа единствено британският FTSE приключи на зелена територия

Смесени реакции на пазарите относно споразумението за Brexit
Вчера, след двудневни преговори, Европейският съвет и Борис Джонсън сключиха сделка за развод на ЕС и Обединеното кралство, която удовлетворява исканията и на двете страни, а по-късно вечерта бе одобрена и промяна по споразумението. Доналд Туск, председателят на ЕК, изрази надежда по напредъка на напускането на Великобритания и добави, че вратата на ЕС ще остане винаги отворена за Кралството.  Ако британският парламент одобри договореното, технически ЕС е готов да утвърди споразумението в срок. В същото време Борис Джонсън изрази увереност в одобряването на договора по развода от Парламента, както и отново подчерта желанието си Brexit да се състои на 31 октомври.

През последните няколко дни британският паунд поскъпна до петмесечен връх, а под влиянието на договорената сделка и щатските индекси записаха нова положителна сесия. Индустриалният бенчмарк Dow Jones прибави 0.09 на сто към стойността си до 27 025 пункта. Широкият S&P 500 напредна с 0.28%, а технологичният NASDAQ с ръст от 0.40% до 8 156 пункта бе подкрепен от силните финансови отчети на Netflix и Morgan Stanley. Акциите на видео стрийминг гиганта поскъпнаха с 2.5% след надминаващи очакванията печалби и нови абонати. Гигантът претърпя тежък срив в цената на акциите си след като Apple и Disney пуснаха аналогична услуга, но на по-добра месечна такса, което отдръпна немалка част от абонатите на Netflix. Въпреки силните данни, обявени в края на сесията в сряда, и силния старт вчера, цената отстъпи в края на деня. Междувременно финансовият холдинг Morgan Stanley поскъпна с процент, отново заради силни тримесечни данни. Банката отчете 2.3% ръст на печалбата до 2.17 млрд. долара за тримесечието или 1.27 долара EPS при прогнози за 1.11 долара печалба на акция и отбеляза най-доброто си трето тримесечие по приходи за последното десетилетие. В търговията преди старта на сесията акциите се покачиха с 3.7 на сто.

В Европа немският DAX и френският САС се понижиха с респективно 0.12% до 12 654 и 0.42% до 5 673 пункта. Единствено британският FTSE приключи на зелена територия с ръст от 0.20% до 7 182 пункта. Междувременно новината, че Турция се е съгласила да преустанови атаките над Северна Сирия за пет дни дадоха сили на петрола и американският лек суров петрол поскъпна с над 2% в края на деня. Европейският бенчмарк Брент пък – 1.5 на сто. Златото от своя страна поскъпна с 0.15% до 1 491 долара за трой унция в края на деня вчера, а среброто – с 0.88% до 17.53 долара.

Среща на върха – Европейски съвет

Днес в 13 часа българско време ще се проведе среща на върха на Европейския съвет. Предвид геополитическото напрежение между САЩ и Турция относно Сирия, забавянето на глобалния растеж, търговските войни на САЩ и не на последно място – договорената нова сделка за Брекзит, е възможно да възникне волатилност около еврото в часовете по време и след срещата.

Финансови отчети – Q3, 2019

Днес преди старта на щатската борсова сесия ще се запознаем с финансовите отчети за Q3 на Coca-Cola и American Express. За собственикът на една от най-разпознаваемите напитки се прогнозира съотношението цена на акция (EPS) да покаже 0.56 долара и приходи от 9.45 млрд. долара. За American Express се прогнозира 2.03 долара на акция и 10.96 млрд. долара приходи. След края на търговията ще видим и резултатите на AMD. Според анализатори EPS ще бъде около 0.18 долара, а приходите – 1.81 млрд. долара.

Netflix

Силните данни за ръст на абонатите на Netflix изпратиха акцията над 50-дневната средна, образувайки гап, но не успяха да задържат движението и в крайна сметка завършиха сесията на по-ниска стойност от тази в началото ѝ. Въпреки това пробивът на средната е успешен, поради което в близко време ще стане ясно дали цената ще падне отново под EMA и респективно – дали ще има сили да запази възходящото движение или не.

GBP/USD

Добрите новини относно достигнатата от Европейската комисия и Борис Джонсън сделка по развода на Обединеното кралство и ЕС изпрати британския паунд до петмесечен връх и макар и Стохастик да е в зона на прекупен пазар, котировките се изкачиха над съпротивата при 61.80% след поредица от силни сесии. В зависимост от решението на британския парламент дали да приеме или отхвърли сделката, ще стане ясно накъде ще продължи двойката. Дотогава очакваме поскъпване и тест на 1.3000.

Nat Gas

Природният газ изпрати доста активен месец септември и през настоящия октомври се бори с 50-дневната експоненциална средна ЕМА. При скок над нея бихме могли да говорим за поскъпване до 2.50, за което според Стохастик суровината има сили, но ново отстъпване от нея и спад би тествало новообразуваната линия на подкрепа. Намираме първия сценарий за по-вероятен, поради което смятаме, че покупка може да се осъществи сега или веднага след изкачване над 50-дневната пълзяща средна.

NASDAQ Tech 100

Технологичният бенчмарк отбелязва доста силен до момента октомври и е напът да атакува съпротивата при 8 000 пункта. Стохастик навлиза в територия на прекупен пазар, но все още не дава сигнали за низходящо пресичане, което ни кара да смятаме, че е възможна атака. Въпреки това много скоро очакваме поне краткосрочно понижение на индекса, което понижение може да се използва за вход в дълга позиция.

Коментари: 0