Джонсън: Великобритания може да живее и без сделка по Brexit

Преходният период е към края си, а различията са все така дълбоки

Джонсън: Великобритания може да живее и без сделка по Brexit

Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън не иска Brexit да завърши без сделка с Европейския съюз, но вярва, че Обединеното кралство все пак ще може да живее и с този резултат. Това каза той в интервю за BBC в неделя.

С наближаването на 31 декември, когато изтича преходният период по напускането на Великобритания на ЕС двете преговарящи страни се договориха да засилят преговорите по сделката.

Уви, има някои трудни проблеми, които трябва да бъдат решени, и няма съмнение, че ЕС трябва да разбере, че ние сме напълно сериозни в желанието си да контролираме собствените си закони и собствените си разпоредби. По същия начин те трябва да разберат, че връщането на риболова във Великобритания ... е много важно“, коментира Джонсън.

Запитан дали се притеснява преговорите да не завършат без сделка в условията на усложнена заради COVID-19 ситуация, той за пореден път посочи, че предпочита търговска спогодба като тази между ЕС и Канада, а не като с Австралия (при която се прилагат всички митнически споразумения, предвидени от Световната търговска организация, б.р.).

„Но ние можем да живеем с това“, подчерта още той и добави, че според него страната ще просперира дори и при Brexit без търговска сделка.

Коментари: 0