След намеса на АОБР „Топлофикация София“ прекрати спорен договор за продажба на ток

След намеса на АОБР „Топлофикация София“ прекрати спорен договор за продажба на ток

Снимка: Unsplash

„Топлофикация София“ прекрати спорен договор на стойност 8.5 млн. лв. с анонимен (заради борсовите правила) търговец на ток, на който от 1 октомври трябваше да започне да продава електроенергия на цена със 17% под пазарната цена в момента. По информация на „Капитал“ това се е случило още преди влизането в сила на спогодбата, а причината за разтрогването не е толкова в цената, колкото в породилия се обществен натиск.

Новината за договора, подписан на 16 юли, предизвика силен публичен отзвук. Acoциaциятa нa opгaнизaциитe нa бългapcĸитe paбoтoдaтeли (AOБP), председателствана от КРИБ Кирил Домусчиев, нарече сделката „корупционна“ и настоя за нейното разтрогване. Един от основните доводи бе, че общинското дружество очевидно ще понесе щети от изпълнението ѝ.

Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори също публикува становище по случая, в което изтъква непазарния характер на сделката. Според изчисленията на експертите договорът може да доведе до на 1.5 млн. лв. пропуснати ползи за „Топлофикация София“.

Сега „Топлофикация София“ ще продава тази енергия на сегмента „Ден напред“, където в момента цените са по-високи – между 85 и 105 лв./мВтч. Но тъй като оперативно това изисква повече усилия, а и има голям пазарен риск цените да се понижат при евентуални нови ограничения заради коронавирус, е планирано провеждането на нов търг за дългосрочен договор, пише още „Капитал“. Това обаче ще стане след анализ на пазарната ситуация.

Предистория

Сдеклата между „Топлофикация София“ и анонимния търговец бе сключена на 16 юли на рядко използвания сегмент Continuous trading (или Непрекъсната търговия), при който не се подава предварителна информация, а продавачите и купувачите остават скрити. Последно такава бе сключена през 2017, когато АЕЦ „Козлодуй“ предложи с 10% по-ниска цена от пазарната, като отново имаше съмнения за прозрачността.

Сега, освен анонимността, проблемът е и в цената. Към момента на сделката тя е с 25% по-висока от пазарната, но фючърсите още тогава показваха, че през последното тримесечие на 2020 г. се очакват нива от и над 90 лв./мВтч. Това предизвика съмнения, че сделката манипулира пазара на едро с електроенергия заради значително по-ниската цена от очакваната за края на годината и на практика е направен подарък на някого от около 2 млн. лева.

Коментари: 0