До 10 години се пенсионират 45 000 учители

МОН предприема мерки за привличане на млади педагози

До 10 години се пенсионират 45 000 учители

През следващите 10 години ще се пенсионират 45 000 учители. Ако не попълваме с млади педагози, няма как да се предаде опитът. Това заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

В момента МОН изработва план за привличане на млади хора, които да станат учители. Едно от нещата, които се правят, е да се професионализират учителите. Кунева поясни, че правителството осъзнава необходимостта от повишаване на учителските заплати и даде обещание да направи необходимото. Тя коментира, че учителската заплата за младите е твърде скромна, а именно те са приоритет. „Колективният трудов договор даде някаква посока. Каквито и да са процентите, те не могат да удвоят учителските заплати ", обясни тя.

Водещото за добрите учители е да са добре квалифицирани. Друга особеност е начинът, по който обществото гледа на педагозите.

Кунева заяви, че има и нова програма и евросредства, финансирана от Швейцария и Германия за обучение на учители. Тази програма ще надгради програма "Домино", която е била изпълнена успешно, според нея. Освен това през ноември ще пристигне на посещение у нас генералният директор на ЦЕРН.

Според министърът на образовнаието е важно да се говори и със сдружението на общините, защото имат училища към тях и личната им ангажираност е важна, тъй като може да помогне на младите хора, които искат да станат учители в малки населени места. Кунева подчерта още необходимостта да се говори и с бизнеса.

Коментари: 0