Борисов поиска от ЕК становище за газовия хъб, АЕЦ \"Белене\" и \"Южен поток\"

Туск е обещал европейските институции да реагират по поставените теми

Борисов поиска от ЕК становище за газовия хъб, АЕЦ \
Министър-председателят Бойко Борисов е поискал на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск Европейската комисията да даде становище по ключови за България енергийни проекти, съобщи правителствената информационна служба. 

Борисов е поискал Брюксел и отговорните служби да дадат ясна и категорична позиция за газоразпределителния център "Балкан". Той поставил и въпроса за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по спора между НЕК и "Атомстройекспорт" във връзка с прекратяването на проекта за АЕЦ "Белене".

"Концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. Ние обаче искаме да получим уверението на комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство", посочил министър-председателят. Премиерът е поискал също становище на комисията около "Южен поток".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е поел ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от Борисов теми и гарантира, че страната ни ще получи становище по проектите.
Коментари: 0