До началото на 2018 г. трябва да има решение на проблема с инвалидните пенсии

Новият социален министър Бисер Петков се надява до тогава да бъдат реализирани необходимите законови промени

До началото на 2018 г. трябва да има решение на проблема с инвалидните пенсии
1756 ~ 1 мин. четене
До началото на 2018 г. би трябвало да бъдат реализирани законови промени в системата на експертизата на работоспособността. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при приемането на поста във ведомството от служебния министър Гълъб Донев.

Става въпрос за решаване на проблема с големия брой фалшиви инвалидни пенсии. По данни на НОИ в България всеки месец се изплащат близо 1 млн. инвалидни пенсии от различен вид. Всяко тримесечие броят се увеличава.

"Надявам се, че с общи усилия и със съдействието на други министерства и заинтересовани организации, ще можем бързо да подготвим съответната нормативна рамка, която да постави основата за реформата в тази сфера", подчерта министърът.

Според него разрешаването на проблема с инвалидните пенсии ще доведе до по-справедливо разпределение на немалкия публичен ресурс, който се изразходва в тази област.

Бисер Петков заяви, че параметричната пенсионна реформа от 2015 г. дава стабилност и предвидимост за дълъг период от време и затова трябва да бъде следвана. Преизчислението на старите пенсии с актуален осигурителен доход не е разписано като времеви график в приоритетите за управление на правителството, коментира министърът. За подобно преизчисление трябва да се осигури необходимият ресурс.

Министърът подчерта, че ще продължи диалогът със синдикатите и работодателите относно изработването на механизъм за минималната работна заплата. "Ще разчитам много на ползотворния социален диалог, на диалога с неправителствените организации и на други заинтересовани страни, които МТСП винаги е водило", заяви министърът.
Коментари: 0