До дни държавата ще обяви обществената поръчка за хъб „Балкан”

Започва и трети пазарен тест за развитие на газопреносната мрежа

До дни държавата ще обяви обществената поръчка за хъб „Балкан”

Снимка: Economic.bg

Министерство на енергетиката ще обяви обществената поръчка за началото на изграждането на газов хъб „Балкан” на 21 декември 2018 г. Това стана ясно по време на брифинг на ресорния министър Теменужка Петкова. Тя ще е за строителството на газопреносна инфраструктура до българско-сръбската граница. 

„На 21 декември правителството обявява обществена поръчка за изграждането на газов хъб „Балкан”, поясни енергийният министър. Паралелно с това стартира и третата фаза на пазарния тест за развитие и разширение на газопреносната мрежа. Тя обясни, че пазарният тест ще продължи до 31 януари 2019 г.

„Това, което е направено до момента е подготвяне на проектна процедура за разработване на документация за провеждане на процедура за избор на изпълнител, тя е свързана с доставка на материали, с проектиране, с реализация и въвеждане в експлоатация на съответната инфраструктура”, обясни Петкова.

По думите ѝ това, което предстои да бъде направено е още в рамките на следващата седмица процедурата да бъде предоставена в Агенция за обществените поръчки с цел проверка за законосъобразността.

Министър Петкова посочи, че вчера Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е публикувала доклад, който съдържа подробно описание на процедурата и има насрочено заседание за 19 декември, когато ще се обсъди започването на третата и ангажираща фаза на проекта за развитие и разширение на газопреносната система на "Булгартрансгаз". Очаква се КЕВР да излезе с решение до 21 декември 2018 г. Оттогава до 31 януари 2019 г. се предвижда "Булгартрансгаз" да проведе трета фаза от процедурата.

Коментари: 0