До дни Shell започва сондаж за нефт и газ в Черно море

Изпълнителният директор на Shell добави, че дружеството ще направи всичко възможно да разкрие потенциала на Черно море

До дни Shell започва сондаж за нефт и газ в Черно море
3812 ~ 2 мин. четене

Корабът Noble Globetrotter II ще започне дълбоководен проучвателен сондаж в блока „Хан Кубрат” до дни. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещение на сондажния кораб на компанията Shell International Exploration and Development Italia S.p.a. в Бургас.

По думите ѝ, предпроектно проучване в блока е показало, че един от местните източници би могъл да бъде именно дълбоководният сондаж в Черно море.

„Сигурен съм, че не са разкрити всички богатства в българска територия. Затова се прави всичко възможно да бъдат открити. Ще бъдем доволни на всяка находка. Пожелавам на компанията, която ще извърши проучването, да следва най-високите стандарти на работа и защита на околната среда”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Изпълнителният директор на Shell Камелия Славейкова добави, че дружеството ще направи всичко възможно да разкрие потенциала на Черно море. От дружеството уточняват, че сондажът ще е до 3000 метра, а надеждите са големи.

Според Петкова местният добив в дълбоко Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси. „Местните ресурси ще ни съдействат за повече енергийна независимост и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ”, добави тя.

Актуализираната в края на миналата година енергийна стратегия на страната очертава като една от основните перспективи либерализацията на пазара на природен газ и създаването на борса за търговия с газ. В изпълнение на тази стратегия „Булгартрансгаз“ ЕАД вече регистрира дъщерно дружество – „Газов хъб Балкан“ ЕАД, което ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите в рамките на газовия хъб.  Петкова акцентира, че дългосрочната визия на правителството предвижда 49% от собствеността на това дружество да бъде предоставена на частни инвеститори – индустриални консуматори, оператори на газопреносни и газоразпределителни мрежи, лицензирани оператори на газови борси и други.

Подкрепи Economic.bg