Докога държавната „Марица-изток 2“ ще налива милиони в „Берое“

Закъсалата централа отчита огромни загуби, но продължава да издържа старозагорския клуб

Докога държавната „Марица-изток 2“ ще налива милиони в „Берое“

Снимка: ТЕЦ "Марица-изток 2"

8062 ~ 3 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Докога държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ – най-голямата въглищна централа на Балканите, ще издържа старозагорския футболен клуб „Берое“ (ФК „Берое“)? Това е въпросът, който си задават все по-често енергийни експерти и служители в сектора. Последният повод за това беше съобщението на енергийното министерство от вчера, че БЕХ ще налее 50 млн. лв. за спасяването на Мини „Марица-изток“, както и още 5 млн. лева – за увеличаването на заплатите на миньорите от 1 октомври 2020 г.

Мини „Марица-изток“ работят все по-малко, тъй като и държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ произвежда все по-малко енергия и поради това купува от тях все по-малко лигнитни въглища. Закъсалото държавно предприятие обаче продължава да издържа футболния тим, в който вероятно заплатите на футболистите са конкурентни с тези на останалите клубове. 

За първото полугодие на 2020 г. ТЕЦ „Марица-изток 2“ отчете 48% спад на продажбите на електроенергия спрямо същия период на 2019 г. - 1 698 164 МВтч спрямо 3 281 313 МВтч. Резултатът от това е срив на приходите на дружеството с 82.7 млн. лева. В същото време разходите на централата за квоти емисии за първото полугодие са 130 млн. лева. Така крайният резултат е 128 млн. лв. загуба на централата само за първото полугодие.

Както неведнъж вече писа Economic.bg, високите цени на нашите топлоцентрали и в частност – на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ доведоха до това, че през последните месеци на зимата България от голям износител на електроенергия се превърна в нетен вносител. Причината е проста и ясна – цените категорично показват, че произвежданата от българските ТЕЦ-ове енергия, включително и от ТЕЦ „Марица-изток 2“ са много по-високи от електроенергията, която съседите продават от своите ВЕЦ-ове. Всички калкулации през последните години показват, че ТЕЦ „Марица-изток 2“ губи много по-малко когато не работи, отколкото когато произвежда електроенергия.

Въпреки всичките тези негативни резултати обаче централата продължава да издържа ФК „Берое“ вече 9 години – откакто през септември 2011 г. закъсалият тогава отбор беше „дарен“ с благословията на премиера Бойко Борисов на ТЕЦ-а. И въпреки че по онова време централата беше в много по-добро финансово състояние, клубът с нищо не доказа, че заслужава харчените за него огромни държавни средства. По официални данни бюджетът на ФК „Берое“ за 2019 г. е бил 7 млн. лева. Колко е бюджетът на клуба за тази година – никъде не е посочена официална информация.

Според специализирания германски сайт Transfermarkt.de „Берое“ е на пето място у нас по пазарна цена на играчите си  – след „Лудогорец“, ЦСКА, „Левски“, и „Ботев“, Пловдив.  Всичките 31 играчи на клуба, от които 14 – чужденци, са оценени на 6.39 млн. евро – средно по 206 хил. евро на футболист.

Последните покупки на отбора са португалецът Кукула от Кабо Верде, закупен на 21 август от футболния клуб "Ковиля" за 325 хил. евро. На 28 август пък за 300 хил. евро от друг португалски клуб - „Маритимо“, е закупен анголецът с португалски паспорт Еривалдо. Общо през последните два месеца от клуба за закупени 11 нови футболисти на обща стойност 2.260 млн. евро – сериозна сума за клуб, стопанисван от ТЕЦ със загуба от 128 млн. лв., натрупана само за първото полугодие на годината.

Така за всичките тези 9 години, откакто е собственост на ТЕЦ „Марица-изток 2“, клубът спечели и постави във витрината си само една Купа на България – през 2013 г. Като цяло 104-годишният ФК „Берое“ само веднъж е бил шампион на страната – преди 34 години, и два пъти носител на купата на България – през 2010 и 2013 година. Но затова пък продължава успешно да „усвоява“ средства от губещата държавна ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Подкрепи Economic.bg