Долната камара одобри нарушаването на Споразумението за Brexit

Някои от висшите представители на Консервативната партия предупредиха за рисковете от плана на Борис Джонсън

Долната камара одобри нарушаването на Споразумението за Brexit

Снимка: БТА

Законопроектът на Борис Джонсън, който има за цел да обезсили някои клаузи на Споразумението за Brexit, а с това вероятно и да го направи изцяло недействащо, беше одобрен от Камарата на представители. От общо 650 депутати 340 гласуваха „за“ и 263 „против“, което беше очаквано, тъй като Консерваторите имат голямо мнозинство.

По време на обсъжданията преди гласуването министрите настояваха, че проектозакона е необходим, за да бъде защитена Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, ако се провалят преговорите за бъдещите търговски отношения с ЕС.

Опозицията от своя страна, както и някои видни членове на Консервативната партия, предупредиха за рисковете, които носи нарушаването на международното право. Назряващият бунт в редиците на торите се очаква да се прояви по-сериозно в следващите фази на законодателния процес, който включва детайлно разглеждане на проектозакона по комисии, гласуване на трето четене в Камарата на общините, след което ще бъде изпратен в Камарата на лордовете, където консерваторите нямат мнозинство, съобщава БНР.

Вчера председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предупреди Лондон, че с действията си е напът да подкопае авторитета на Великобритания и международното доверие към нея, по отношение на спазването на договорите, да рухне. Такива опасения изразиха и бившите британски министри Тереза Мей, Дейвид Камерън и Джон Мейджър.

Коментари: 0