Долната камара разреши употребата на марихуана в САЩ

Законопроектът обаче трябва да мине и в контролирания от републиканците Сенат, което изглежда малко вероятно

Долната камара разреши употребата на марихуана в САЩ

Снимка: Unsplash

Камарата на представителите на САЩ (Долната камара на Конгреса) за първи път прие законопроект за декриминализиране на канабиса на национално ниво. Той предвижда марихуаната да бъде изключена на национално ниво от списъка на федерално контролираните вещества, съобщава BBC.

Законопроектът, който трябва да бъде одобрен и от контролирания от републиканците Сенат, също така подкрепя реинвестирането в общности, неблагоприятно засегнати от продължилата десетилетия „война с наркотиците“.

Долната камара, в която мнозинство имат демократите, одобри законопроекта с 228 гласа „За“ и 164 „против“, като петима републиканци и един независим подкрепиха мярката. Изглежда обаче малко вероятно тя да бъде приета и от Горната камара на Конгреса, което е задължително условие, за да се превърне в закон. След това и президентът трябва да го подпише.

Ако това все пак се случи, може да помогне за преодоляване на голямо разминаване между националната и щатските политики в областта на наркотиците в САЩ.

Канабисът все още е забранен за употреба на федерално със Закона за контролираните вещества от 1970 г. и класифициран като наркотик от списък I - дефиниран като „без медицинска стойност“ и „с голям потенциал за злоупотреба“. Но отделните щати постепенно създава свои закони, свързани с наркотиците, и на много места марихуаната е разрешена за забавление и търговия.

В момента една трета от американците живеят в щати, в които канабисът е разрешен за употреба за възрастни, въпреки федералната забрана, пише BBC. Петнадесет щата и окръг Колумбия са приели мерки за гласуване или инициативи, които позволяват употребата на веществото от хора над 21-годишна възраст. Освен това 38 щата са приели мерки, които позволяват използването му за медицински цели.

Миналия месец избирателите в три щата - Аризона, Монтана и Ню Джърси - одобриха с огромно мнозинство узаконяването на употребата на марихуана за развлечение, а гласоподавателите в Мисисипи подкрепиха лекарствената ѝ употреба. Южна Дакота, традиционно консервативен щат, влезе в историята, когато избирателите там едновременно подкрепиха инициативи за лекарствена и развлекателна употреба на наркотиците.

Подкрепата за федералната легализация на канабиса в момента е на невиждано в историята ниво, като проучването на Gallup миналия месец показва, че повече от две трети от възрастните американци я подкрепят.

Коментари: 0