Доналд Тръмп е новият президент на САЩ

Кандидатът на републиканците спечели с 276 електора

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ
3965 ~ 1 мин. четене

Милиардерът и риалити звезда Доналд Тръмп е новият президент на САЩ. Това стана ясно, след като бяха преброени електорските гласове във всички щати на страната. За победата вече го поздрави и другият кандидат за президент Хилари Клинтън, която се е обадила на Тръмп по телефона.

В своята първа реч като президент на Америка Тръмп заяви: „Всеки отделен американец ще има възможност да реализира пълния си потенциал. Забравените мъже и жени в нашата страна няма да бъдат в сянка вече. Ще оправим нашите градове от вътрешността и ще възстановим нашата… инфраструктура. Ще застанем до всички други нации, които искат да са до нас. Ще се разбираме с всички“, подчерта Тръмп, допълвайки, че търси „партньорство, а не конфликт“.

С една изумителна победа Доналд Тръмп спечели поста на 45-ия президент на САЩ във вторник, бизнесмен и политически новак той успя да капитализира икономическите тревоги на избирателите, да се възползва от расовите напрежения в страната и да преодолее скандала със сексуалното нападение по пътя си към Белия дом.

Неговият триумф над Хилъри Клинтън ще приключи осем годишната доминация на Демократическата партия в Белия дом и заплашва да унищожи основните постижения на президента Барак Обама. Той обеща да действа бързо, за да се отменят промените на Обама в здравеопазването, да се отмени ядреното споразумение с Иран и да пренапише важни търговски сделки с други страни, по-специално Мексико и Канада.

Подкрепи Economic.bg