Доналд Тръмп: Китай спъва денуклеаризацията на Северна Корея

Причината е трудностите в преговорите за търговията между САЩ и Китай

Доналд Тръмп: Китай спъва денуклеаризацията на Северна Корея

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп смята, че напредъкът по ключовия проблем за денуклеаризацията на Северна Корея в момента се спъва от трудностите в преговорите за търговията между САЩ и Китай, предаде Ройтерс. 

"Китай усложнява нашите отношения със Северна Корея. Тя е под огромен натиск от Китай заради нашите остри търговски спорове", отбеляза Тръмп, добавяйки, че Китай предоставя значителна помощ на Пхенян. "Това не помага", обясни той. 

Още миналата седмица Тръмп заяви, че Китай е престанал да помага за процеса по денуклеаризация на Корейския полуостров. Президентът направи това изявление само дни след като бе отменено уговореното посещение на държавния секретар Марк Помпейо в Пхенян.

Въпреки това Доналд Тръмп изрази задоволство от развитието на отношенията със Северна Корея. Пред журналисти в Белия дом той каза, че между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун са се създали "великолепни отношения". 

По тази причина за момента "няма нужда да се харчат много пари за съвместни американско-южнокорейски военни маневри", се казва в изявление на Белия дом, което самият Тръмп по-късно разпространи в Twitter и което бе цитирано от ДПА. 

"Президентът може всеки момент отново да започне съвместните маневри с Южна Корея и Япония, ако пожелае. И ако го направи, те ще бъдат много по-големи отпреди", се казва в изявлението. 
Коментари: 0