Дончев обеща без корупция при усвояването на евромилиардите

Вицепремиерът обяви приоритетите при харченето на отпуснатите пари за България по спасителния фонд

Дончев обеща без корупция при усвояването на евромилиардите

Снимка: Красимир Свраков

България ще получи от новия бюджет на ЕС и от възстановителния фонд общо 28.934 млрд. евро – по всички инструменти, взети заедно. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг. По негови думи ще се направи всичко възможно някои от антикризисните схеми, за които ще се използват част от средствата, да бъдат стартирани още тази година авансово с национално финансиране, което после ще се възстанови.

Средствата за България по т.нар. „кохезионна политика“ ще са почти 9 млрд. евро, а преките плащания за българските земеделски производители - 5 млрд. евро. По фонда за справедлив преход ще са достъпни 1.178 млрд. евро, които трябва да помогнат на страната ни да отговори за зелената сделка на ЕС.

По инструмента ReactEU ще са достъпни 658 млн. евро – това е най-бързият инструмент, който ще бъде задействан и ще бъде достъпен в рамките на тази година. Средствата за развитие на селските райони ще са малко над 2 млрд. евро. По инструмента за възстановяване и устойчивост ще са налични 6.217 млрд. евро – разходвани като средство за справяне с кризата. По фонд миграция и сигурност ще са налични 239 млн. евро, а допълнително страната ни ще има достъп до изгодни заеми на стойност 4 млрд. евро.

„Освен размера на парите огромно значение имат целите и посоката. Ние всички трябва да се постараем този шанс да не бъде пропилян, а да продължим инвестициите в тежка инфраструктура, в малки и средния бизнес, в образованието, в иновациите. От новия инструмент „ЕС от следващо поколение“ можем да инвестираме целенасочено – парите трябва да отидат там, където имат шанс да постигнат максимална полза“, заяви още Дончев.

„Целта ни е да създадем схеми, които стигнат до огромна част от бизнеса - практически да финансираме всеки, заявил нужда от помощ и отговорил на изискванията. Тогава ще се знае, че няма съмнения за корупция. Основен фокус няма как да не е енергийната ефективност и ние трябва да помогнем на българските общини да станат по-енергийно ефективни, а и на бизнеса - не само чрез санирането на сгради, а и с машини, електродвигатели, което да даде на българския бизнес възможност да произвежда по-ефективно“, коментира още той.

Да санираме всички публични сгради в следващите две години и най-сетне да възстановим програмата за енергийна ефективност на всички сгради, е сред целите, които Дончев излъчи.

„Или чрез ваучерни схеми, или чрез покриване на самоучастието, трябва да помогнем на българския бизнес и това няма как да не е в основните фокуси. Трябва да сложим специален акцент върху иновациите, защото ако произвеждаш скъпи и уникални неща, които ти си измислил, имаш шанс да получаваш много по-големи приходи. Тук особената ирония е, че плановете ще се подготвят през следващите 6 – 7 месеца. Трябва да реагираме по-бързо, по-ранно да подадем документите си и да бъдат одобрени, което означавало по-бързо да дойдат средствата“, допълни той.

Вицепремиерът коментира и политическата криза и протестите в България.

„Дали след коалиционния съвет ще има промени, да ще има промени. Никой от нас не мечтае всичко да е както бе преди две седмици. Какво ще се промени – бъдете така добри да изчакате два дни. Години наред във вътрешнопартийни спорове винаги сме излизали с универсалната реплика „да, но все пак сме по-добри от другите“. Това обаче не е достатъчно, ние трябва да сме толкова добри, колкото искат хората“, заяви той.

Социалният министър Деница Сачева също подкрепи критиките за корупция в управлението на правителството с факта, че средствата за България от многогодишната финансова рамка се увеличават, докато общият бюджет намалява. „Това не може да се случи за държава за която се смята, че средствата се харчат непрозрачно, че има корупция и мафия.

Колкото до възможността за предсрочни избори, Дончев заяви, че в изборния кодекс е записано, че следващите избори може да са само машинни, а няма как за два месеца да бъдат доставени машините. Той допълни, че те не могат да бъдат наети, а само купени.

„При добра организация 6 – 7 месеца е достатъчен период да бъдат доставени машините“, допълни Дончев.

Коментари: 0