Дончев: Върховенството на закона трябва да е условие за европарите

Вицепремиерът смята, че липсата на такъв механизъм е европейски проблем, не български

Дончев: Върховенството на закона трябва да е условие за европарите

Снимка: Красимир Свраков

Върховенството на закона трябва да е критерий за отпускане на европари. Ако не работи съдебната система, как ще има върховенство на закона? Разговорът стига до ценности, до европейски правили. Проблемът не е български, това е проблем на европейко ниво. Никой не е разработил какво значи да има върховенство на закона.

Бюджет на ЕС

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в интервю за Nova европейските социологическите данни от вчера, които показаха, че 78% от Българите са съгласни Брюксел да спира финансирането, ако в държавата не установен правов ред и има ширеща се корупция. Дончев заяви, че е част от тези 78%.

„Проблемът е, че след дълги политически разговори Брюксел не можа да сведе това хубаво пожелание до работещ инструмент“, каза Дончев. Той заяви, че България няма за какво да се притеснява. „Еврофинансиране не може да бъде спирано заради политически скандали“, категоричен е той.

Вицепремиерът заяви, че очакваните 29 млрд. евро през следващия програмен период, които България може да усвои по линия на новия дългогодишен бюджет на ЕС и фондът за подкрепа, не са 100% сигурни тези. „За да ги получим, да ги инвестираме, България трябва да представи скоро план, който да бъде одобрен. Трябва да бъдат представени реформи и ако не ги справим, няма да получим парите“, каза той.

Дончев направи и разбивка на тези близо 30 милиарда. "На първо място имаме традиционен пакет за финансиране по кохезионната политика и селското стопанство. България вече натрупа опит, към края на втория си програмен период сме. Имаме 9 млрд. евро за кохезионната политика, 2 млрд. евро по програма за развитие на селските райони за периода до 2027 г. До края на октомври трябва да сме готови с финалната версия на оперативните програми", каза той.

По думите му успоредно с това има и два нови големи инструмента. „Това са Фонд за справедлив преход, който е на стойност 1.2 млрд. евро и Фонда за възстановяване и устойчивост, който за България е на стойност 6.2 млрд. евро. Целите на втория са да се помогне на европейските икономики и общества да се възстановят от кризата, да станат по-устойчиви, както и да се проведат реформи”, обясни още той.

„Всичко това е безвъзмездно без едни 4.5 млрд. евро, които може да вземем като заем. За тях не сме взели решение дали ще ги вземем", допълни вицепремиерът.

Коментари: 0