Доставките с дрон на Google идват в Европа

Започват тестове на услугата, които ще са безплатни

Доставките с дрон на Google идват в Европа

Снимка: Wing

Компанията майка на Google, Alphabet, ще тества своята услуга за доставка с дрони във Финландия през следващата година, съобщиха от компанията.

Хелзинки ще бъде първото място в Европа, където Wing ще се тества. Досега тестове са правени в Австралия, съобщава Би Би Си.

Малките летателни уреди ще доставят опаковки с тегло до 1,5 кг в рамките на няколко минути след поръчката.

Няколко компании, включително Wing и Amazon, разработват услуги за доставки с дрон от години, но досега не са стартирали

През декември 2013 г. главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос прогнозира, че услугата за доставка Prime Air ще започне в рамките на пет години.

Въпреки това услугата все още се развива.

Wing заяви, че дроните й са извършили 55 000 пътувания из Австралия, доставяйки стоки като лекарства, кафе и домакински стоки.

Компанията обяви, че е избрала Финландия за своите тестове в Европа, защото финландците са "известни като любители на новите технологии".

Тя ги прикани да споделят какви продукти биха искали да се доставят с дрона, с предложения, включващи закуска, обяд, болкоуспокояващи и най-важните стоки за домакинствата.

Клиентите ще могат да подадат поръчка чрез смартфон приложение, като през тестовия период доставката ще е безплатна.

За да бъдат жизнеспособни услугите за доставки с дрон, технологичните гиганти трябва да покажат, че техните дрони са безопасни и надеждни.

Критиците също се питат дали обществеността ще иска шумни безпилотни апарати, които доставят стоки в градовете.

Но Wing казва, че доставянето с дрони е "по-безопасно, по-бързо и по-екологосъобразно от доставката по земя".

Wing е част от поделението на Alphabet - Other Bets, която включва проектите за автономни автомобили Waymo и балоните за интернет достъп Loon.
Коментари: 0