Два плажа в Слънчев бряг и Несебър остават без концесия заради нарушения

По думите на министъра на туризма са регистрирани множество проблеми през годините

Два плажа в Слънчев бряг и Несебър остават без концесия заради нарушения
4406 ~ 2 мин. четене

Договорите за концесия на два плажа - Слънчев бряг – север и Несебър – юг, ще бъдат прекратени. Това каза пред БНТ министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. По нейните думи на двете ивици през годините са били констатирани редица нарушения. "През август тази година поредна проверка на Министерството на туризма установи, че не са спазени одобрените схеми за разполагане на преместваеми обекти и допълнителна търговска площ и др.", каза министърът.

През този летен сезон са били реализирани две геодезически замервания, при които точно и конкретно са установени неизпълнения по договорите. Още тогава министър Ангелкова коментира, че ще бъде санкциониран всеки, който не спазва договорните условия.

Всички констатирани несъответствия бяха разгледани от Комисията за контрол върху цялостното изпълнение на концесионните договори за морски плажове, която включва представители на Министерският съвет, Министерството на туризма, Министерството на финансите и Министерството на околната среда и водите. Договорите за концесия се прекратяват, съгласно Решения на Министерски съвет от миналата 2015 година (РМС 1015/22.12.2015 г. и РМС 1016/22.12.2105 г.).

„Контролът през цялото лято беше много завишен, като сме наложили над 341 хил. лв. неустойки за нарушения на плажовете“, каза министър Ангелкова. Тя допълни, че са изпратени още писма с наложени неустойки, в които също може да се стигне до крайни мерки, ако няма реакция от концесионерите. „Въпреки политическата ситуация ние продължаваме да работим на пълни обороти. Не трябва никой да си мисли, че може да се възползва от положението и да не бъде изряден“, подчерта Николина Ангелкова.

По време на интервюто бе коментирана и подготовката на новия зимен сезон. „Работим с двойно темпо, за да сме готови за идващата зима и да реализираме позитивните прогнози, които имаме“, каза министърът на туризма. По думите ѝ се очакват ръстове от редица пазари като Великобритания, Русия, Германия, Израел и др. Заявки за на нови полети има и от развити зимни дестинации като Италия и Австрия. Според нея за целия зимен сезон очакваме ръст от близо 100 хил. чужди туристи. „Все още не са публикувани данните на официалната статистика за последните месеци, но очакваме до края на декември 2016 г. да регистрираме още около 800 хил. чужденци и на годишна база да отчетем общо 8 млн. туристи, избрали България“, допълни Николина Ангелкова. 

Подкрепи Economic.bg