Два завода на Opel бяха обискирани заради Дизелгейт

Системата за управление на изгорелите газове при някои дизелови модели изцяло се e изключвала, твърдят разследващи

Два завода на Opel бяха обискирани  заради Дизелгейт

Снимка: Pixabay

Сътрудници на полицията в Германия обискираха заводи на Opel във връзка с подозренията за манипулиране на резултатите от тестовете за вредни емисии, потвърди говорител на полицията, цитиран от Франс прес.

Opel уточни, че обиските са извършени в централите в Рюселсхайм, близо до Франкфурт, и в Кайзерслаутерн.

През юли министърът на транспорта и цифровата инфраструктура на Германия Андреас Шойер обяви "официално изслушване срещу Opel относно 3 дизелови модела, които покриват евростандартите за вредни емисии Euro 6".

Вестник "Билд" тогава потвърди, че Федералната служба за автомобилен транспорт (KBA) разполага със "солидни доказателства", според които системата за управление на изгорелите газове при някои дизелови модели на Opel изцяло се e изключвала при управляване на автомобила "по причини, които нямат техническо обяснение".

Билд съобщи днес, че обиските се извършват по подозрения за "незаконно манипулиране" на софтуера при 95 000 автомобила, произведени между 2012 и 2017 година. Вестникът се позовава на оплакване до Федералната служба за автомобилен транспорт.

В официалната си позиция, изпратена до Франс прес, Opel твърди, че компанията "сътрудничи изцяло с властите" и настоява, че автомобилите "спазват разпоредбите, които са в сила".

Скандалът с манипулираните данни избухна през 2015 година, след като Американската агенция за околна среда обвини Volkswagen, че е оборудвал 11 милиона от дизеловите си автомобили , от които 60 00 в САЩ, със софтуер, който манипулира резултата от тестовете за вредни емисии, както и че прикрива емисии, които понякога превишават с до 40 процента разрешените норми.

Оттогава няколко германски прокуратури започнаха разследване за манипулиране на цените на борсата или за подвеждаща реклама срещу високопоставени лица във Volkswagen) и марките му Audi и Porsche, Daimler и компанията за оборудване Bosch. 
Коментари: 0