Двама топ директори напускат Facebook

Единият от тях е считан за дясна ръка на Марк Зукърбърг

Двама топ директори напускат Facebook

Крис Кокс

Снимка: БТА

Facebook губи двама от най-добрите си мениджъри, седмица след като Марк Зукърбърг обяви плановете си да препозиционира социалната мрежа с фокус върху неприкосновеността на личния живот.

Изпълнителният директор Зукърбърг обяви в бележка, че Крис Кокс, който е главният продуктов директор, и Крис Даниелс, който отговаря за WhatsApp, напускат компанията. 

Акциите на Facebook се сринаха с около 2% в следобедната търговия в четвъртък след новината.

Кокс е дългогодишен мениджър в компанията и сочен за дясната ръка на Зукърбърг. Той се присъединява към Facebook през 2005 г., малко след като компанията стартира, и помага за изграждането на новинарския канал. Като част от по-широка реорганизация миналата година, той беше отговорен за "семейството приложения на Facebook", включително Instagram, WhatsApp и Messenger.

Във вътрешен пост в четвъртък, обявяващ заминаването му, Кокс спомена и наскоро обявените планове на Facebook да постави неприкосновеността на личния живот на първо място, като акцентира върху частни, криптирани разговори в своите продукти.

"Както Марк изтъкна, обръщаме нова страница в нашата продуктова посока", пише той в поста, споделен на личната му Facebook страница. "Това ще бъде голям проект и ще ни трябват лидери, които са развълнувани да видят новата посока".

От години Facebook е сочена за пример със забележително стабилната си скамейка от топ мениджъри. Но през последните месеци компанията загуби своя главен служител по сигурността, мениджърът, отговарящ за политиката и комуникациите, както и основателят на Instagram и главният изпълнителен директор на WhatsApp.

Даниелс, който по-рано управляваше инициативата на компанията за достъпен интернет, пое WhatsApp преди по-малко от година, след като съоснователят на приложението Ян Кум се оттегли от поста главен изпълнителен директор на фона на удара срещу Facebook около скандалите с личните данни и криптирането.

Честото оттегляне на нови топ мениджъри идват на фона на двугодишен период, в който Facebook се сблъсква с критики за практиките си за поверителност на данните, както и историите за фалшиви новини, намеса в изборите и филтриране.
Коментари: 0