Две марки доминират най-продаваните Andorid-и, Huawei не е сред тях

Затвърждава се тенденцията на интерес към устройства от среден клас

Две марки доминират най-продаваните Andorid-и, Huawei не е сред тях

Снимка: Unsplash

7360 ~ 2 мин. четене
Хората все по-често купуват среден клас Android смартфони, вместо премиум модели, сочат данните на Strategy Analytics, която изнесе данни за най-продаваните модели през първото тримесечие на 2020 г. Според тях на първо място е моделът от среден клас Galaxy A51 на Samsung, следван от Redmi 8 на Xiaomi. Като цяло южнокорейската и китайската марки доминират първите места в класацията, както е видно и от графиката по-долу. 

Впечатление прави, че Huawei не присъства сред най-продаваните модели смартфони за периода. Китайският гигант понесе силен удар, след като бе вкаран в "черния" списък на САЩ и така получи забрана да ползва мобилните услуги на Google (както и продуктите на американски фирми като цяло). Новите телефони на иначе втория по големина производител в света ползват операционната система Android, но без Google Mobile Srevices. 

Galaxy S20+ е единственият премиум телефон в топ шест, като той се нарежда на трето място в класацията.


От Strategy Analytics обясняват, че причината за прехода на потребителите към устройства от среден клас е свързана, от една страна, с намаляващите субсидии от телекомите, а от друга, този тренд ще бъде подкрепен от глобалната рецесия, предизвикана от пандемията с коронавируса. 

„Потребителите на смартфони в световен мащаб стават все по-чувствителни към цените“, обяснява асоциираният директор на анализаторската фирма Джуа Уинтър. По думите му, хората в днешно време търсят добро съотношение цена-качество, а на пазара вече има устройства с достатъчно добри характеристики на достъпни цени. 

„Android навлиза в пост-премиум ерата.“

Неотдавнашно проучване от Canalys очерта подобна картина. Макар да има разминаване по отношение на най-продаваните конкретни модели, и двете анализаторски компании са съгласни, че като цяло най-голям интерес привличат Android телефоните от средния клас. 

Canalys има различна методика и разглежда Redmi Note 8 и 8Т на Xiaomi като едно устройство, затова и логично китайският модел е на първо място, следван от Galaxy A51. 

Интересът към среден клас устройства не е нов – докладите от 2019 г. също посочват като най-продавани Galaxy A-серията и Xiaomi Redmi. Сега тенденцията продължава, а и вероятно ще се ускори вследствие на икономическите сътресения. 

Коментари: 0