Дянков: Парите за образование и здраве са приоритет, самолетите може да почакат

Според бившия финансов министър слабост на Бюджет 2018 е заложеният дефицит

Дянков: Парите за образование и здраве са приоритет, самолетите може да почакат

"Трябва да се отделят повече пари в бюджета за образование и здравеопазване, самолетите може да почакат”. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в студиото на бТВ по повод Бюджет 2018.

За образованието мерките дори вече са закъснели. Трябваше тези повече пари още от 2013 г. да влязат в средното образование. Грешката е и по наше време, още тогава трябваше да стане”, категоричен е Дянков.

По думите му в миналото е имало сравнително смислена образователна реформа.

„България затъва в международната класация на средните училища от около осем години. Средното ни образование трябва да се насочи към математиката и физиката, където имаме традиции", категоричен е Дянков.

По повод здравеопазването той изрази надежда, че бъдещият министър Кирил Ананиев, чиято кандидатура предстои да бъде гласувана днес, ще успее да направи една успешна реформа на клиничните пътеки.

Последният път, в който цените на клиничните пътеки са се променяли, е през 2006 г. През 2010 – 2011 г. направихме разчет, който показа, че 70% от пътеките са занижени. За сметка на това 20% от пътеките са сърдечно-съдови заболявания са завишени – там има добро лоби”, коментира Дянков.

„Това показва, че когато системата е нерегламентирана, отнякъде изтичат пари”, каза още бившият финансов министър.

По думите му Ананиев би могъл успешно да реформира системата и да рационализира харчовете за здраве.

„Единственият ми проблем с Бюджет 2018 е държавния дълъг – все пак се залага на 1% дефицит”, коментира Дянков. Не може при такава добра година да имаме дефицит, останалите европейски държави правят излишъци, допълни той.

„12 години не е имало такава добра икономика в Европа. Ако в тези най-добри години сме на дефицит, това означава, че в тежките години няма да сме готови и ще затънем още повече”, каза той.

Коментари: 0