Русия ще наложи санкции на американски медии

Мерките ще са в отговор на искането на американските власти подкрепяните от Кремъл RT и Sputnik да се регистрират като чуждестранни агенти

Русия ще наложи санкции на американски медии

Снимка: http://www.mid.ru

Следващата седмица Русия ще започне да налага санкции на американски медии, работещи в страната. Това обяви говорителят на турското външно министерство Мария Захарова в интервю за руската телевизия, цитирана от CNN. Санкциите ще са в отговор на напрежението от американските власти върху медиите на руското правителство в САЩ.

"Мисля, че нашето търпение, което е почти изчерпано, ще придобие някаква правна форма и не изключвам това дя ще бъде направено следващата седмица", каза тя в интервюто, цитирана от държавната информационна мрежа ТАСС. "Към днешна дата има разбиране, че практическата фаза на тези мерки за реакция ще започне следващата седмица", казва тя, като реферира изискването руската телевизия RT да се регистрира като чуждестранен агент в САЩ.

Захарова не уточнява към кои медии ще са насочени мерките или какви ще бъдат конкретните действия. Но миналия месец руски представители на властта са изпратили писма до новинарски организации в Русия, подкрепяни от правителството на САЩ, като са ги предупредили за възможни "ограничения".

Коментарите идват, след като властите в САЩ разпоредиха на руския държавен англоезичен телевизионен канал RT America и на Sputnik да се регистрират до понеделник като чуждестранен агент по Закона за регистрация на чуждестранни агенти. 

Мрежата на RT е достъпна по кабел в САЩ, а Sputnik има FM радио в страната.

Шефът на RT Маргарита Симонян определи този ход като опит за възпрепятстване на медията да работи в САЩ.
Коментари: 0