Държавата дава 1.8 млн. лв. за технологии в образованието

1.26 млн. лв. ще отидат за закупуване електронни дневници

Държавата дава 1.8 млн. лв. за технологии в образованието

Снимка: Unsplash

Правителството отпусна на общините малко над 2.57 млн. лв. допълнителни средства за развитие на образованието през 2020 г. По-голямата част от парите ще се насочат към внедряването на технологии и електронни дневници.

1.845 млн. лева ще отидат по три от модулите на националната програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“, се уточнява в съобщение на правителствената пресслужба. От тях 1.26 млн. лв. ще послужат на 1555 общински училища и 1 център за специална образователна подкрепа, за да закупят електронни дневници.

Електронните дневници ще бъдат достъпни през стандартните браузъри и през мобилни устройства, ще имат модул за родители. Софтуерът ще дава възможност за въвеждане и извеждане на обобщена информация за работата в клас на учениците, постиженията им по даден предмет, активността и инициативността им, отношенията със съучениците им и др.

За първи път тази година на 15 училища се предоставят 77 194 лв. за закупуване на софтуер за професионално обучение.

Постановлението на Министерски съвет предвижда също 396 117 лв. да се дадат на 183 общински училища, които те да използват за провеждане на учебни часове по общообразователни предмети и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии. Този модул включва и посещения на театрални постановки, концерти, срещи с актьори и музикални дейци, провеждане на конкурс за най-добър урок в музей и най-добър урок в галерия.

На днешното правителствено заседание беше прието също така постановление, с което се одобряват допълнителни разходи/трансфери за 2020 г. за изплащане на стипендии. Осигурените средства по това направление са на обща стойност 80 190 лв.

Коментари: 0