Държавният ВиК холдинг ще погаси дълговете на операторите в Добрич и Шумен

Жителите на двете области няма да останат без вода, обещава изпълнителният директор Илиян Илиев

Държавният ВиК холдинг ще погаси дълговете на операторите в Добрич и Шумен

Снимка: МРРБ

„Българският ВиК холдинг“ ще погаси дълговете на ВиК дружествата в Добрич и Шумен, които са на косъм да останат без захранване заради задължения към „Енерго-про“. Това става ясно от съобщение на Министерство на регионалното развитие (МРРБ), което е мажоритарен собственик в двете закъсали структури и едноличен собственик на мегахолдинга, в който бяха налети 1 млрд. лв.

„Жителите на областите Добрич и Шумен няма да останат без вода, тъй като дълговете на двете ВиК дружества към „Енерго-Про Варна“ ще бъдат погасени от „Българския ВиК холдинг“ ЕАД в договорения срок – до 30 септември 2020 г.“, казва изпълнителният директор на холдинга Илиян Илиев по повод информация от „Енегро-Про Варна“.

По-рано днес от електроенергийното дружество съобщиха, че се подготвя спиране на енергоподаването към двата ВиК оператора заради дълг от 10.5 млн. лв.

Илиян Илиев посочва, че задълженията са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи. В същото време цената на ВиК услугата не може да надвишава прага на социална поносимост.

В съобщението се казва, че двата водни оператора изпълняват задължението си за разплащане на текущите фактури за ток.

Коментари: 0